AstraZeneca Türkiye ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında iş birliği
Saat: 12:09
AstraZeneca Türkiye'nin biyofarma ve onkoloji klinik çalışmaları için başlayacak stratejik ortaklıkla daha fazla hastanın klinik çalışmalara dahil edilerek yenilikçi tedavilere ulaşmaları hedefleniyor
Türkiye'de en fazla sayıda klinik araştırma yürüten firmalar arasında yer alan AstraZeneca Türkiye, hastaların umut verici yeni tedavilere erişimlerinin yeni yollarını keşfetmek ve klinik araştırmalarda ülkemizin bölgede lider konuma gelmesini desteklemek amacıyla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile klinik araştırmalar alanında önemli bir iş birliğine daha imza attı.
AstraZeneca Türkiye'nin biyofarma ve onkoloji klinik çalışmaları için başlayacak stratejik ortaklık ile klinik çalışma sayısının artırılması ve daha fazla hastanın klinik çalışmalara dahil edilerek yenilikçi tedavilere ulaşmaları hedefleniyor. İş birliği kapsamında ayrıca hastane çalışma ekibi ve saha koordinatörlerinin eğitimi ile kaliteli veri oluşturulması amaçlanıyor. Bunların yanı sıra hastanedeki klinik çalışmaların başlama süreçlerinin hızlanması ve klinik araştırmalara dair iş süreçlerinde iyileşme ve kolaylık sağlanması planlanıyor. AstraZeneca Türkiye'nin bu hastanede yürüteceği klinik araştırma sayısının en az 20'ye çıkması bekleniyor.
AstraZeneca Türkiye tarafından, iki Faz1b onkoloji çalışmasının da yürütüldüğü Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bugüne kadar 3'ü biyofarma, 9'u onkoloji olmak üzere toplam 12 klinik çalışma gerçekleştirildi. Bu süre zarfında iki farklı onkolojik (akciğer kanseri ve prostat) hastalık için araştırmacılar tarafından 98 hasta taraması yapıldı ve 52 hasta klinik araştırma tedavilerine dâhil edildi. Ayrıca iç hastalıkları ve kardiyoloji çalışmalarında 19 hasta tarandı ve 2 hasta çalışmaya alındı. 2024 yılında ise 1 onkoloji, 3 iç hastalıkları ve 1 kardiyoloji alanındaki yeni çalışmanın daha başlatılması planlanıyor. Başlatılacak bu araştırmalar ile birlikte AstraZeneca Türkiye'nin bu hastanede yürüteceği onkoloji ve hematoloji klinik çalışma sayısı 17'ye yükselecek.
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Volkan Harput: “Ülkemiz hem kanser hem de diyabet, hipertansiyon, obezite ve yağlı karaciğer hastalığı gibi sık görülen hastalıkların tanı ve tedavi uygulamaları bakımından dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile yarışır düzeydedir. Kanıta dayalı uygulamalar ışığında ülkemizde her türlü kanser ve kronik hastalıklara yönelik ilaca ve tedavi yöntemine ulaşmak mümkündür. Klinik araştırma düzeyindeki tedavilere erişim için de yoğun bir gayret devam etmektedir. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ülkemizin önemli ve kapsamlı bir akademik sağlık üssü konumundadır. Merkez yalnızca nitelikli sağlık hizmeti sunmakla kalmayıp aynı zamanda ülkemizin önemli eğitim ve klinik araştırma merkezlerinden biridir. Hastanemizde sadece yurt içine değil yurt dışına da eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Hastanemiz ülkemizdeki ve çevre ülkelerden gelen hastalara umut ışığı olmaktadır. Bölgemizdeki en donanımlı klinik araştırma merkezlerinden birisi olan hastenemizde kanser, obezite, yağlı karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği olan hastaların yeni tedavilere erişilebilirliği sağlanmaktadır. Böylece birçok yeni tedavilere dünya ile eş zamanlı ulaşmak mümkün olmaktadır.' dedi.
“Hastaların hayatlarında fark yaratacak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz”
İş birlikleri hakkında konuşan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Dünyada kanser 2020 yılında yaklaşık 10 milyon kişinin ölümüne, 2019 yılında kardiyovasküler hastalıklar her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin ölümüne neden olurken, diğer yandan ülkemizde 2019 yılında gerçekleşen ölümlerin yüzde 12,9'u solunum yolu hastalıklarından kaynaklanmıştır. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bu hastalıklar ile mücadelede başarı için klinik çalışmalarda iş birlikleri yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu yöndeki çalışmalara büyük önem veriyoruz. Türkiye'de en fazla sayıda klinik araştırma yürüten firmalar arasındayız. Hedefimiz bu konuda ilk sırada olmak ve klinik araştırmalarda ülkemizin bölgede lider konuma gelmesini sağlamak.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) verilerine göre 2021 yılında klinik araştırmalara yatırımımız 147 milyon TL iken 2022 yılında bu rakam yüzde 90 artışla yaklaşık 280 milyon TL'ye yükseldi. Sektörümüz genelinde artış ise yüzde 36 oldu. 2022 yılında klinik araştırmalarımızdaki artış da yüzde 81 olurken Türkiye'de sektör genelinde yüzde 60'lık bir büyüme gerçekleşti. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile yaptığımız bu iş birliği sayesinde klinik çalışmalarımızı daha da artırma fırsatını bularak tüm tedavi alanlarında hastaların umut verici yeni tedavilere erişimlerinin yeni yollarını keşfetme yolculuğumuza devam edeceğiz. Hastaların hayatlarında anlamlı farklar yaratacak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.” dedi.