A24.com.tr » gündem » AURA & İPA Yaz Akademisi 2024 başvuruları başladı

AURA & İPA Yaz Akademisi 2024 başvuruları başladı

AURA & İPA Yaz Akademisi 2024 başvuruları başladı

AURA İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı partnerliğinde ikincisi düzenlenen “Sürdürülebilir Normale Doğru” yaz akademisi yeni katılımcılarını arıyor. Hatay ve İstanbul’daki üniversitelerde eğitim alan lisans öğrencilerine yönelik düzenlenen programa başvurmak için son gün 30 Haziran.

Üzerinden geçen bir yıldan sonra, deprem sonrası hayatların normale dönmesi için verilen çabalara destek olmak amacıyla İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı partnerliğinde “Sürdürülebilir Normale Doğru” yaz akademisinin ikincisi düzenleniyor.

22 Temmuz - 4 Ağustos 2024 tarihleri arasında İPA Kampüs’te düzenlenecek yaz akademisi, Hatay ve İstanbul’daki üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinde eğitim alan 2. 3 ve 4. sınıf lisans öğrencilerinin başvurularını bekliyor.

“Gündelik Hayatı Müştereklerle Yeniden Örmek: Müşterek Mutfak +” başlıklı atölyede, Hayriye Eşbah Tunçay, Tansel Korkmaz, İnci Olgun ve Defne Akşin Akyol yürütücülüğünde, disiplinlerarası kolektif çalışmalar gerçekleştirecek. Katılımcılar, alanında uzman akademisyen ve meslek profesyonellerle bir araya gelerek mesleki donanımlarını artırma, farklı üniversitelerden öğrencilerle sosyalleşerek deneyimlerini paylaşma ve İstanbul’un kentsel ve mimari gelişimine odaklanan gezilere katılma olanağı bulacak.

Gündelik Hayatı Müştereklerle Yeniden Örmek: Müşterek Mutfak +

6 Şubat Depremi kentleşme süreçlerimizin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gün ışığına çıkardı ve deprem sonrası hazırlık, bilgi, koordinasyon eksikliği ve belirsizliğin yarattığı iklim ikinci bir yıkım etkisi yarattı. Depremin yıldönümünde, o günden bugüne yapılanlar pek çok mecrada uzmanlar tarafından yorumlandı, tartışıldı; deprem-sonrası yeniden-inşa için artçıların sonlanması, zeminin oturması ve yeni zemin haritalarının hazırlanmasını beklemek gerektiği vurgulandı. Bu süreçte yapılması gereken ise nitelikli geçici konut alanları oluşturmak ve araştırmaya vakit ayırmak. Afet sonrasında ihtiyacı karşılayabilecek sayıda yeni konut inşa edilmesinin çok daha uzun bir zaman alacağını biliyoruz. Yine çok iyi biliyoruz ki Hatay’ın yeniden inşası sadece konut üretmeye de indirgenemez: gerekli altyapılar (su ve kanalizasyon şebekeleri, elektrik ve iletişim şebekeleri, yollar, kaldırımlar, otoparklar), üretim alanları, idarî ve sosyal donatılar, rekreasyon alanları vs. Bütün bunlara ek olarak kentlerimizi artık eski alışkanlıklarla inşa edemeyeceğimizi de biliyoruz, dayanıklı kentler inşa etmeliyiz: Bu da aslında her ölçekte tasarımın disiplinler-ötesi bir araştırmaya dönüşmesini gerektiriyor; farklı başlangıçlar, farklı öncelikler, farklı programlar, farklı malzemeler… Kısaca, Hataylıların katılımıyla,

İPA, İstanbul’un güncel sorunlarını tespit eder, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı kısa, orta ve uzun vadeli strateji ve politika önerileri geliştirir. İstanbul hakkında güncel nitel ve nicel verilerin üretilmesi, ikincil verilerin derlenmesi, kamusal alan tasarımına ilişkin süreç tasarımı, kentin dezavantajlı gruplarına yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi ve İstanbul Vizyon 2050 çalışmasının koordinasyonu İPA’nın temel sorumluluk ve uzmanlık alanları arasındadır.

İPA, şehir ve bölge planlama, sosyoloji, mimarlık, endüstriyel tasarım ve istatistik gibi disiplinlerin bir araya geldiği birimlerden oluşur. Yenilikçi bir planlama anlayışı ve dünyadaki benzerleri arasında örnek olabilecek “İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi” iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. İstanbul Vizyon 2050 çalışmaları devam ederken, afetler ve deprem, iklim krizi ve diğer birçok konuda bilim insanları ile koordineli olarak çalışmalar yürütülmektedir.

AURA İstanbul hakkında:

İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi-AURA İstanbul, uluslararası düzeyde faaliyet göstermek üzere kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir oluşumdur. Akademi, mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj konularıyla ilgilenen konularıyla ilgilenen genç katılımcılara tek yarıyıllık yoğun bir çalışma ortamı sunmaktadır. Kültürel bir üretim biçimi olarak mimarlığın anlaşılması ve araştırılması konularının altını çizerek, yapılı çevrenin sosyal, politik ve ekolojik sistemlerle ilişkileri konularında katılımcıların anlayış ve kavrayışlarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Akademi, çeşitli ilgili uzmanlık alanlarını bir arada barındırmayı ve genç katılımcılar için bireysel araştırma konularını keşfedebilecekleri eğitime uygun fiziksel alanları kapsayan bir stüdyo ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır. Tüm katılımcıların ortak paydası, kentleşmiş bir toplumda gün geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarım ve mekân üretimi konularının etkilerini araştırmak ve keşfetmektir.

Hatay’ı layıkıyla (coğrafyasına uygun, havasına, suyuna, toprağına, bitki örtüsüne ve yaban hayatına, yaşam ve yerleşme kültürüne özenle ve saygıyla) inşa edeceksek zamana ihtiyacımız var. Oysa var olan belirsizlik ve dağınıklık iklimi, niteliksiz geçici barınma alanları, her geçen günü, her mevsimi Hataylılar için ayrı bir zulme dönüştürüyor.

2024 AURA & İPA Yaz Akademisi, var olan geçici yerleşim alanlarında sosyalleşmek için tasarlanmış açık/kapalı alanların eksikliğinden hareketle ve müşterek mekânlardaki dayanışmanın gücüne, sağaltıcı potansiyeline inanarak bu dönemki atölye çalışmasının konusunu geçici yerleşim alanları için müşterek mutfak + olarak belirledi. Atölye katılımcıları, Hatay Planlama Merkezinin verilerinden faydalanarak konteyner yerleşimlerini haritalayıp, bunların içinden seçtikleri bir alana müşterek mutfak ve açık, kapalı oturma alanları tasarlayacak. Doğa tabanlı bir yaklaşımla açık mutfağın Hatay’ın zengin coğrafik unsurları ile bütünleşmesi için stratejiler geliştirilecek. Buna ek olarak alanın spesifik ihtiyaçlarına göre her katılımcının kendi belirleyeceği + müşterek alanlar (dijital sınıf, kütüphane, kreş, biçki/dikiş alanı vd.) tasarlanacak. Dönemin öncelikli konuları “değerlendir, dönüştür, değiştir” düsturundan hareketle azaltmanın ve zorunlulukların estetiği, haritalama, hafif strüktürler, geçici/esnek mekânlar olacak ve bu konularda atölye içi tartışmalar seminerlerle desteklenecek.

Başvuru için Gerekli Belgeler:

●      CV (Biyografi)

●      Portfolyo (Sizi iyi ifade ettiğini düşündüğünüz bir veya birden fazla projeniz)

●      Niyet Mektubu (Yaz akademisine katılma amacınıza ve “Gündelik Hayatı Müştereklerle Yeniden Örmek: Müşterek Mutfak +” temasına yönelik düşüncelerinize yer verdiğiniz kısa metin)

●      Öğrenci Belgesi (Hatay veya İstanbul’da bulunan bir üniversitede lisans eğitimi aldığınızı gösteren belge)

2024 yılında da programa katılım tamamen ücretsiz. Hatay’daki üniversitelerden programa katılacak 15 öğrencinin ulaşım ve konaklama masrafları sponsor firmaların desteğiyle karşılanacak.

 

Başvurular 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Detaylı bilgi ve başvuru için:

https://aura-istanbul.com/index.php/aura-ipa-yaz-akademisi-2024/

 

 

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin hiç bilmediğiniz tuhaf alışkanlıkları...
Ünlü isimlerin hiç bilmediğiniz tuhaf alışkanlıkları...