A24.com.tr » ajanda » Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda etkinliği

Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda etkinliği

Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda etkinliği

“Avrupa Araştırmacılar Gecesi” 27 Eylül’de Avrupa’da yürütülen araştırma ve yenilikçilik çalışmalarının çeşitlilik ve önemini gözler önüne serecek.

25 ülkede gerçekleştirilecek olan etkinlikte 1,5 milyondan fazla ziyaretçi alanlarında uzman bilim insanlarıyla tanışma fırsatı yakalarken yürütülen çalışmalar hakkında daha fazla ayrıntı edinebilecek; bilim insanlarına sorular yöneltecek ve özellikle gençler, akademi dünyasındaki kariyer fırsatları hakkında bilgi edinebilecek. Bu amaçla birçok AB ülkesinde ve Horizon Europe’un parçası olan birçok ülkede bilimsel gösterimler, canlı demonstrasyonlar, oyunlar, bilgi yarışmaları, sergiler ve dijital etkinlikler hazırlandı. Diğer konuların yanı sıra katılımcılar, yerel biyo-çeşitliliğin korunmasının yeni kanser tedavilerinin önünü nasıl açabileceğini veya Dünyamızın iklimini daha iyi anlamak için fosillerin gizlediği sırların nasıl ortaya çıkartılabileceğini keşfedecekler.

Bununla birlikte Avrupa Araştırmacılar Gecesi’ni düzenleyen ekip, tüm yıl boyunca “Araştırmacılar Okullarda” başlıklı etkinlikler dizisini de düzenlemektedir. Bu etkinlikler öğrencilerin laboratuvar ziyaretlerine katılmalarına, araştırmacılarla kısa süreli olarak bir araya gelmelerine, yaz kamplarına katılmalarına, ilginç bilimsel sunumları takip etmelerine, yurttaşlar için bilim projelerinde yer almalarına veya doğa yürüyüşlerine katılmalarına imkân tanımaktadır. Bu fırsatlar Avrupa'nın zengin akademik gelenek ve çeşitliliğini yansıtırken aynı zamanda da araştırmacılar, öğretmenler ve öğrenciler arasında doğrudan etkileşimi geliştirmektedir. Böylelikle gençlerin bilim, teknoloji, sanat ve matematik (STEAM) konularının yanı sıra araştırma alanında yapacakları kariyerlerin önündeki engeller de azaltılmaktadır. Bu girişim yoluyla 2026’ya kadar 300.000'den fazla öğrenciye ulaşılacaktır.

Bu iki öncü girişim bir araya gelerek, araştırmanın ve araştırmanın arkasındaki güç olan bilim insanlarının geleceğimiz, ilerlememiz ve refahımız için ne kadar yaşamsal bir rol oynadığını göstermektedir.

Önbilgi
Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda girişimleri, AB'nin araştırma ve yenilikçilik programı Horizon Europe’un parçası olan Marie Skłodowska-Curie Actions tarafından finanse edilmektedir. Bu etkinliklerin temel amacı odağında aile ve öğrenciler olmak üzere, araştırma ve araştırmacılar ile halk arasında var olan mesafeyi azaltmaktır.

Avrupa Araştırmacılar Gecesi her yıl Eylül ayının son Cuma günü gerçekleştirilmektedir. Avrupa Araştırmacılar Gecesi projeleri, 2022’den bu yana yıl boyunca devam eden ve amacı araştırma kurumları ile okullar arasındaki bağı güçlendirmek olan “Araştırmacılar Okullarda” adlı etkinlikleri de düzenlemektedir.

2024’te Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda etkinlikleri, 19 AB ve 6 Horizon Europe ülkesi -Arnavutluk, Bosna Hersek, İsrail, Sırbistan, Tunus ve Türkiye- dâhil olmak üzere toplam 25 ülkede gerçekleştirilecek.

YORUMLAR
  Teröristlerin korkulu rüyası Keskin Nişancılar Afrin'de
Teröristlerin korkulu rüyası Keskin Nişancılar Afrin'de