A24.com.tr » yaşam » Ayetullah Humeyni kimdir ne zaman öldü nasıl öldü türbesi nerede?

Ayetullah Humeyni kimdir ne zaman öldü nasıl öldü türbesi nerede?

Ayetullah Humeyni kimdir ne zaman öldü nasıl öldü türbesi nerede?

İran Parlamentosu ve Hümeyni Türbesinin önünde silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda bir güvenlik görevlisi ölürken çok sayıda kişi yaralandı. Hümeyni kimdir, türbesi nerede?

 İran son yılların en büyük saldırılarından biriyle karşı karşıya kaldı. Parlamentoda kalaşnikoflu saldırı düzenlendi.

İran parlemantosunda silah sesleri duyuldu. Saldırıda bir güvenlik görevlisi hayatını kaybederken, 8 kişi yaralandı. Parlamento saldırısının ardından Tahran'ın güneyinde bulunan Humeyni'nin anıt mezarında da bir kişinin ateş açtığı belirtildi. Peki Humeyni kimdir? İşte Humeyni hakkında merak edilen her şey...

HUMEYNİ KİMDİR?

Ruhullah Musavi Humeyni 22 Eylül 1902 tarihinde dünyaya geldi. Humeyni'nin babası doğumundan kısa bir süre sonra öldürüldü. Babasını küçük yaşta kaybeden Humeyni, annesini de 15 yaşında kaybetti. 1920'de İslami ilimler üzerine eğitim almak için gittiği Arak kentinde Şeyh Abdülkerim Hairi'nin öğrencisi oldu. 1922'de Kum kentine yerleşti. 1930'da, doğduğu kentin anısına Humeyni soyadını aldı. Felsefe, mantık, kelâm, fıkıh, irfan ve öteki İslam ilimleriyle ilgili çok sayıda yapıt kaleme aldı. 1929'da Betül Sakafi Humeyni ile evlendi. Evlendiğinde kendisi 27, Betül Sakafi Humeyni 15 yaşındaydı. Yedi çocukları oldu, bunlardan ikisi hayatını kaybetti.

Humeyni, İslam bilimleriyle ilgili eserlerinden çok, Muhammed Rıza Şah Pehlevi'ye karşı açıkça tutum alması, Batı nüfuzuna karşı çıkması ve devlet yönetiminde İslami kuralların geçerliliğini uzlaşmaz biçimde savunmasıyla tanındı. 1950'lerde ayetullah, 1960'ların başlarında da büyük ayetullah unvanını alarak Şiî molla hiyerarşinin en üst katına yükseldi.

1962-63'te şahın toprak reformu programı çerçevesinde bazı dinsel vakıfların mülklerine el konulmasına muhalefet ettiği için tutuklandı. Bunun üzerine hükümet karşıtı hareketler patlak verdi. İmam Humeyni bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 4 Kasım 1964'te Türkiye'ye sürgün edildi.

Humeyni, 3 Haziran 1989 tarihinde hayatını kaybetti. Milyonlarca kişinin akın ettiği cenaze namazı tarihe geçti. Cenazesi Behişt-i Zehra'da defnedildi. 

YORUMLAR
  Türkiye'de yer sarı gök kırmızı
Türkiye'de yer sarı gök kırmızı