Çay severler “Demlenmiş Bilgelik” Adlı Etkinlikte Buluştu
Saat: 13:37

Gastronomi Turizmi Derneği’nin Taksim Harbiye üzerinde yer alan ve etkinliklere, toplantılara ev sahipliği yapan GTD Lounge Office’inde, “Demlenmiş Bilgelik” adlı bir etkinlik düzenlendi.
Çay demleme sanatının inceliklerinin ustaca anlatıldığı ve Efor Çay’ın sponsor olduğu etkinlikte katılımcılara sertifikaları verildi.
Kimyager, Çay Demleme ve Sunum Eğitmeni olan Gülhanım Delihasan’ın verdiği eğitimde, İmparatorlar Çayı’ndan Matcha Çayı’na Yeşil Çaydan Siyah Çaya tüm çayların kendine has demleme teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.
Çay, Türkiye genelindeki en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Doğudan batıya, güneyden kuzeye yediden yetmişe çay tüketimi oldukça fazla. Yalnızca kahvaltı öğününde değil günün her saatinde her ortam da çay tercih edilebiliyor. Lezzetli bir çayın nasıl demleneceği konusunda aynı zamanda bir kimyager olan çay demleme ustası Gülhanım Delihasan, lezzetli çay demlemenin püf noktalarını incelikleriyle anlattı.
İçimi keyifli olan bir çay için genellikle bakır ya da porselen bir demlik seçiliyor. Önce alt demlikte su kaynatılıyor. Ve üst demliğe kaynar su ilave ediliyor. Üzerine çay ekleniyor. Bu kriter oldukça önemli.
Dünyada 'imparatorların çayı' olarak bilinen, Türkiye'de ise 'beyaz iksir' adıyla tanınan beyaz çayın da çok tercih edilen çaylar arasında yer aldığını belirten Gülhanım Delihasan, beyaz çayın üzerine su dökerek yaklaşık 1-ve 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra ilk içiminin yapılabileceğini ancak, diğer çaylardan farklı olarak demlenme süresi damak zevkinize bağlı olarak değişebileceğini belirtti.
Japonya kökenli Matcha çayının ise son zamanlarda trend olduğunu çok tercih edildiğini anlatan Delihasan, kurutulmuş toz şeklinde tüketilen çayın, diğer çaylardan farklı olarak ayrı bir seremoni şeklinde, yavaşça kendi kabında ve özel bambu whisk çubuğu ile karıştırılarak sunulduğunu anlattı.