A24.com.tr » yaşam » Diyarbakır iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta ?

Diyarbakır iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta ?

Diyarbakır iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta ?

Ramazan başladı niyetler edildi şimdi oruç zamanı peki ama Diyarbakır iftar sahur vakti 2017 ne zaman saat kaçta kaç dakika kaldı ezan okundu mu saat kaçta okunacak? İşte yanıtları…

 Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müslüman alemi oruç için sahura kalktı ve orucunu tutmaya başladı. Mağrifeti çok büyük olan Ramazan'da müslümanlar salih amellerini kuvvetlendirerek ahiret için çalışmaktadır. 

Maneviyatın en yüksek olduğu illerimizden biri olan Diyarbakır'da da Ramazan çoşkusu bütün ilçelere yayıldı. Kılınan Teravih namazında Diyarbakır camileri hınca hınç doldu. Diyarbakır'da Teravih namazına kadın ve çocuklarında ilgisi yüksekti. 

İLGİLİ HABER Emzirirken oruç tutulur mu, hamile kadınlar oruç tutar mı? Emzirirken oruç tutulur mu, hamile kadınlar oruç tutar mı?

İLGİLİ HABER Ruj sürmek orucu bozar mı bozmaz mı Ruj sürmek orucu bozar mı bozmaz mı

Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır ve diğer aylardan daha faziletlidir. Bunun nedeni ise kutsal kitabımız Kur-an'ı Kerim'in Ramazan ayında indirilmeye başlamasıdır.  Kur'an-ı Kerim'in inzali Allah'ın insanlığa en büyük lütfu ve nimetidir.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı yatsı namazı ve vitir namazı arasında kılınan nafile namaz anlamına gelmektedir. Teravih namazının iki farklı kılınış şekli bulunmaktadır. Teravih 4 rekatta bir selam vererek kılmak caizdir. Ancak iki rekatta bir selam vererek kılmak daha da faziletlidir. Teravih namazının her dört rekatının sonunda biraz oturulur dinlenilir. Bu anlarda tehlil (a ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.

Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

RAMAZAN AYINDA NELER YAPILIR?

Ramazanın mağrifetinden dolayı müslümanlar nasıl ibadet ediyorsa bu ayda üzerine koyarak daha fazla salih amel işlemektedir. Bu ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

* Oruç tutmak
* Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak
* Kur’an okumak
* Namazları cemaatle kılmak
* Sahur yapmak
* İftar ettirmek
* Kadir Gecesini aramak
* Sabretmek
* İhsan ve ikramda bulunmak
* Tövbe etmek
* Cenneti istemek
* Çokça Kelime-i Tevhid söylemek
* Ramazan umresi yapmak
* Açları doyurmak

İLGİLİ HABER Göz damlası orucu bozar mı Nihat hatipoğlu 2019 Göz damlası orucu bozar mı Nihat hatipoğlu 2019

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Namaz kılmak, abdest almak gibi hangi ibadet olursa olsun Oruç tutarkende ilk başta niyet edilmedilir. Niyet dinimizde ibadetlerin temel taşıdır. Hangi orucu tutarsanız tutun niyet edilmesi gerekmektedir. Oruçtan önce niyet ediölmemesi ve gün içerisinde hiç bir şey yenmemesi yani orucun niyet dışındaki bütün vazifelerinin yerine getirilmesi durumunda bile eğer niyet yoksa oruç kabul görmez. Oruca niyet edilirken illa dille söylemek gerekmiyor, kalben de niyet edilmesi geçerli sayılmaktadır.,

"Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir.

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Akşam güneş battıktan sonra başlayıp orucun tutulacağı gün zeval vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar; Ramazan oruçları, Nafile oruçlar, Adak oruçları.. Bu oruçlara zeval vaktine kadar niyet edilir fakat zeval vaktine kadar orucu bozan durumlardan kaçınılmış olması zorunluluğu vardır. İmsaktan sonra oruçluymuş gibi orucu bozacak durumlardan kaçınılırsa zeval vaktine kadar niyet etmek caiz olur. İmsak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlar ise, kaza oruçları ve kefaret oruçlarıdır.. Nafile oruca başlandıktan sonra bozulan oruçlar da bu gruba girer. Oruca niyet etmenin en efdal olan zamanı imsak vaktinden hemen öncedir. Çünkü sahura kalkıp sahur sevabı aldıktan sonra Sabah namazını bekleyerek son anda oruca niyetlenip ardından sabah namazını kılmak en doğru davranıştır. Fakat sahura kalkamama ihtimali varsa akşam namazından sonra herhangi bir saatte oruç için niyet edilmesinde bir sakınca yoktur.

YORUMLAR
  12 Eylül darbesinde 37. Yıl!
12 Eylül darbesinde 37. Yıl!