A24.com.tr » teknoloji » Endüstri 4.0 nedir ne anlama geliyor?

Endüstri 4.0 nedir ne anlama geliyor?

Endüstri 4.0 nedir ne anlama geliyor?

Sanayi devriminin dördüncü evresi olarak adlandırılan Endüstri 4.0, dünyada henüz yeni yeni konuşulmaya başlandı. İşte yeni nesil sanayicilik olarak nitelendirilen Endüstri 4.0 hakkındaki ayrıntılar.

Buharlı makinelerin ortaya çıkışıyla başlayan sanayi devrimi, ikinci evresine elektrik üretimiyle geçti. Elektronik ve bilgi teknolojilerinin kullanımıyla ise üçüncü seviyeye geçildi.

Ve yeni nesil sanayicilik ise Endüstri 4 olacak. Bilim dünyasında büyük ilgi gören bu kavram, Türkiye'de de Muharrem İnce'nin seçim meydanlarındaki vaatleri arasında yer alıyor ve vatandaşlar tarafından ne olduğu merak ediliyor.

ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?

Endüstri 4.0 endüstrinin yeni bir boyut kazanmasına olanak sağlayacak. Bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren Endüstri 4.0'ın ana bileşenlerinden ilki, Yeni Nesil Yazılım ve Donanım, yani bugünün klâsik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir.

İkinci ve belki de en önemli bileşen ise Cihaz Tabanlı İnternet (İng. Internet of Things), yeryüzündeki tüm cihazların birbiriyle bilgi ve veri alışverişi için kullanıldığı, her türlü araç gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, İnternet bağlantılı akıllı elektronik sistem bu sisteme kısaca Siber-Fiziksel Sistemler de denilebilir.

Üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılması demek insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek 'akıllı fabrikalar' demektir. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak.

YORUMLAR
  Burçların Baskın özellikleri nelerdir? İkili ilişkilerin bitişinde burçların davranışları nelerdir?
Burçların Baskın özellikleri nelerdir? İkili ilişkilerin bitişinde burçların davranışları nelerdir?