Erzurum, UNESCO'nun 57 Gastronomi Şehri Olmaya Aday!
Saat: 18:07

2025 Yılında EİT Tarafından Turizmin Başkenti İlan Edilen Erzurum UNESCO’nun 57 Gastronomi Şehri Olmaya Aday!
Ülkemizin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan ve yakın zamanda Ekonomik İş Birliği Teşkilatı tarafından 2025 Turizm Başkenti ilan edilen Erzurum, bu kez gastronomi turizmi alanında atağa geçti. Büyükşehir Belediyesi tarafından UNESCO’ya sunulan 57.Gastronomi kenti başvurusu kabul edilen Erzurum, bugün düzenlenen Gastronomi ve Turizm Çalıştayı ile bu alanda yürüttüğü haklı gayreti, kamuoyu ile paylaştı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi’nin işbirlikleri ile organize edilen çalıştaya Gastronomi Turizmi Derneği Türkiye Başkanı aynı zamanda Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği TYGD Başkanı Gürkan Boztepe de davetli olarak katıldı.
“2025 Yılının Ağustos Ayında Erzurum’da Düzenleyeceğimiz Turizm Festivalinin Müjdesini Şimdiden Verelim”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, 2025 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndan hak ettikleri ünvanı alarak “Turizmin Başkenti” olarak anılıyor olmanın mutluluğu içinde olduklarını hatırlatarak ülke turizmi adına yürütülen çalışmalar içinde çok yol katettiklerini söyledi. Bu bilinçle uluslararası arenada da bugün bize destek veren tüm paydaşlarımızla çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum diyerek 2025 yılının Ağustos ayında büyük bir turizm festivali planladıklarının müjdesini verdi.
“Gastronomi Turizmi Bölge Turizminin Tanıtımında En Önemli Kriterdir”
Çalıştayda söz alan Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Ahmet Hacımüftüoğlu, Gastronomi Turizminin bölge turizmini yansıtmada çok önemli bir kriter olduğunun artık anlaşıldığını ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erzurum’un coğrafi işaretli ürünler zincirinin gün geçtikçe büyüdüğünü ve hem akademiksel destek hem de bölge halkının sevgisi ve turizme olan bilinciyle bu ürünlerin yakın gelecekte ticarete dönüşerek, bölge ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.
Bu Bölge Halkı ile Yürüttüğümüz Gayretin Haklı Sonucudur”
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Şube Müdürü Resul Parlak, Türkiye’de coğrafi işaretli ürünler sıralamasında 3. Sırada yer aldıklarını hatırlatarak tescil konusunda bölge halkının da bilinçli yaklaşımları ve üretkenliği ile yakın gelecekte çok güzel yerlere geleceklerine inandıklarını söyledi. Gastronomi Turizmi Derneği Türkiye Başkanı Gürkan Boztepe’ye ilgi ve destekleri için teşekkür eden Resul Parlak, Gastronomi Turizmi farkındalığının bölgeye aktarılması konusunda farkındalık yaratılması adına diyalog içinde kalarak desteğini esirgemeyen Gürkan Boztepe’ye teşekkür ediyoruz dedi.
“Erzurum’un Yöresinden Kadının Elinden”
Erzurum’un yöresel yemeklerinden örnekler sunulduğu çalıştay boyunca Erzurum mutfağına ait Cağ kebabı, kadayıf dolması, ayran aşı çorbası ve kete gibi köklü lezzetlerin tanıtımı yapıldı. Ayrıca Erzurum Kadın Kooperatifi çalışanlarının bölgeye has ürünleri sergilediği çalıştayda yeşil peynir diye bilinen ve yüksek miktarda kalsiyum ve protein içeren “göğermiş peynir, kaşar peyniri, çivil peynirin yanı sıra dut pekmezi, çiçek balı, tereyağ, bal alıç sirkesi gibi bölge kadın çalışanlarının el emeği göz nuruyla lezzetlenen ürünler gösterime sunuldu. “Erzurum’un yöresinden kadının elinden” sloganıyla bölge turizmine büyük katkı sağlayan kooperatifin geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.
Tarihi geçmişi, Palandöken Dağı, turistik yapıları, kültürel zenginlikleri, iklim özelliği, biyolojik çeşitliliği, coğrafi işaretli ürünleri ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından 2025 yılının Turizm Başkenti ilan edilen Erzurum, sürdürülebilir kentsel kalkınma ve şehirlerarası işbirliğini teşvik etmek amacıyla UNESCO’nun Türkiye Milli Komisyonu’na başvurarak Gastronomi şehirleri olmaya aday olduğunu duyurmuş ve bu başvuru UNESCO tarafından kabul edilmişti. Dünyada 56 kentin bulunduğu UNESCO’nun “gastronomi şehri” listesinde, Türkiye’den Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar olmak üzere üç il bulunuyor. Erzurum’unda buna dahil edilmesi için Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Müdürlüğü koordinatörlüğünde yaklaşık iki yıldır kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Başvuru onaylanırsa Erzurum, UNESCO’nun dünyadaki 57’nci gastronomi şehri ilan edilecek.