FAO Projesi: Küçükbaş hayvan üretiminde verimliliği arttırma
Saat: 16:25
Küçükbaş hayvan üretiminde verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik proje başladı.
Proje, yedi ülkenin açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırma konusundaki küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmanın yanı sıra iklim eylemini ve karasal ekosistemleri desteklemeyi amaçlıyor.
Küçükbaş hayvan üretiminde verimliliği arttırırken sera gazı emisyon yoğunluğunu azaltmayı amaçlayan bir FAO projesi bölgesel bir çevrimiçi çalıştayla başladı. Türkiye tarafından finanse edilen proje, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'daki verimli küçükbaş hayvan üretimi sistemleri hakkındaki bilgileri artırmak için tasarlandı.
2024'ün sonuna kadar sürecek olan proje, Sürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA), özellikle de Yoksulluğa Son (SKA 1), Açlığa Son (SKA 2), İklim Eylemi (SKA 3) ve Karasal Yaşam (SKA 15) amaçlarına ulaşılmasına katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştirecek.
Çalıştay, Hayvan Sağlığı ve Üretimi Kıdemli Uzmanı ve Projenin Teknik Sorumlusu Eran Raizman ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok’un konuşmalarıyla başladı. Küçükbaş hayvancılık üretiminin gelişmekte olan ülkeler için özel önemini vurgulayan Raizman, projenin küçükbaş hayvanların sürdürülebilir üretimini etkileyen birçok sorunu ele aldığını kaydetti. Demirok, projenin yararlanıcı ülkelerdeki çiftçilere teknik destek ve uzmanlık sağlayarak alt bölge ülkelerinde küçükbaş hayvan üretiminin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağını vurguladı. Demirok, projenin kırsal kesimdeki kadınları güçlendireceğine de dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından, Eran Raizman projeyi tanıttı ve katılımcılara projenin amacını anlattı. Raizman, küçükbaş hayvancılığı olumsuz etkileyen hayvan hastalıkları, sınırlı otlatma kaynakları, hayvancılıkta güncel olmayan besleme ve yetiştirme uygulamaları gibi sorunlar üzerinde ayrıntılı olarak durduktan sonra, Uygulamalı Çiftçi Okulları ve teknoloji transferi gibi bu sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olan FAO yaklaşımlarından bahsetti. FAO Hayvancılık ve Hayvan Sağlığı Uzmanı Yuriy Nesterov, yararlanıcı ülkelerdeki küçükbaş hayvan üretimine ilişkin mevcut uygulamaları yansıtarak projenin beklenen katkılarını ortaya koydu.
Katılımcılar ayrıca yedi yararlanıcı ülkede küçükbaş hayvan üretiminin ve ilgili faaliyetlerin mevcut durumu hakkında bilgi edinme fırsatı buldu. Ardından, yararlanıcı ülkelerdeki proje hedefleriyle ilgili en iyi uygulamalara ve küçük aile çiftçilerine bilgi aktarımına odaklanan bir tartışma oturumu gerçekleştirildi.
Küçükbaş hayvanlara yönelik saha çalışmaları, Balıkesir ilinde bir hayvancılık kooperatifinin kadın üyelerinin eğitimi ile yakında başlayacak.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.