Dünyanın en ünlü markalarının isimlerini bulma hikayeleri
Yaşadığımız dünyanın şu günlerinde marka isimler insanların vazgeçilmezleri durumunda. Markalar dünyaya hükmediyor desek yalan olmaz, hayatlarımıza yön veriyor ve tercihlerimizi belirliyorlar. Peki ünlü markaların isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? haberturk.com, yakından tanınan 24 markanın isimlerinin çıkış noktasını derledi.
Starbucks, sadece küçük bir mağazadan dünyanın en kaliteli, taze kavrulmuş kahve çekirdeklerini sunuyordu. Moby Dick'ten ilham alınan logosu, eski kahve tüccarlarının denizcilik geleneği ve açık denize olan aşklarından gelmektedir. Dünyanın en büyük kahve markası Starbucks'un kurucusu Gordon Bowker, marka için güçlü bir etki yaratacağını düşünerek "st" ile başlayan kelimeler düşündü. Bir yakını, eski bir maden kenti olan Starbo'dan bahsedince Bowker'ın aklına Moby-Dick'teki Starbuck geldi.
Ünlü spor markasının adı, kurucusu Adolf Dassler'dan geliyor. Adidas, Birinci Dünya Savaşı'nda savaştıktan sonra spor ayakkabı üretmeye başlayan Dassler'ın takma adı "Adi" ile soyadının ilk üç harfinin birleşiminden oluşuyor.
Ünlü saat markası Rolex'in kurucusu Hans Wilsdorf, markası için tüm dillerde kolayca söylenebilecek bir isim aradı ve at binerken aklına gelen isim olan Rolex'i çok beğendi.
ABD'li ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, ilk başta markaya Cadabra ismini vermek istedi, sonra dünyanın en büyük nehri olan Amazon'da karar kıldı ve logoya da nehrin bir görselini koydu.
Giyim markası GAP'ın ismi, yetişkinler ve çocuklar arasındaki kuşak farkının İngilizcedeki anlamı olan "gap" kelimesinden geliyor.
İnternet devi Google'ın ismi, kurucu Larry Page'in Stanford Üniversitesi'nde diğer öğrencilerle yaptığı beyin fırtınası toplantılarında ortaya çıktı. En beğenilen öneri, tanımlanabilir en büyük sayılardan biri olan "googolplex" idi. Ancak bir öğrenci ismi yanlış telafuz edip "google" deyince Page bu ismi çok beğenip şirketine verdi.
İsveç'ten dünyaya yayılan IKEA'nın ismi de, kurucusu Ingvar Kamprad'ın ismi ile İsveç'te büyüdüğü iki köy olan Elmtaryd ve Agunnaryd'ın baş harflerinden geliyor.
Nike, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçasının adı.
Pepsi ismini İngilizce dispepsi, yani hazımsızlık kelimesinden alıyor. Pepsi Cola'nın hazmsızlığa iyi geldiği fikrinden yola çıkarak bu ismi seçen markanın yaratcısı Caleb Davis Bradham, aslında doktor olmak istiyordu. Ancak aile krizi sonucu tıptan vazgeçip eczacılığı seçti ve Pepsi'yi yarattı.
Zara'nın kurucusu İspanyol işadamı Amancio Ortega, ilk mağazasının adını 1964 yapımı Zorba filmine atıfla Zorba koymuştu. Ancak mağazanın sokağındaki Zorba isimli barın sahibi, Ortega'dan bu ismi değiştirmesini isteyince markanın adı Zorba'ya benzeyen Zara olarak değiştirildi.
McDonald's kurucusu Raymond Kroc, milkshake makinesi satarken California'da bir burger dükkanı işleten Dick ve Mac McDonald kardeşlerle tanıştı. Burger dükkanının müdavimi olan Kroc, daha sonra ABD çapında açtığı franchiselara burgerlerini çok sevdiği kardeşlere ithafen McDonald's ismini verdi.
Dondurma markası Häagen-Dazs isminin bir anlamı yok. Polonya'dan gelen Yahudi bir göçmen olan Reuben Mattus, Danimarka dilinde bir isim düşünmüş ve bu ismi kendisi yaratmış.