Dünyayı saran yeni trend Solo Yemek!
Dünyada trend olan bu yeni olay Türkiye'de henüz yaygın değil fakat kısa sürede yayılması bekleniyor. Eğer trendleri takip ediyorum diyenlerdenseniz yemekleri tek başınıza yemeye alışsanız fena olmaz...
Tüm dünyada solo yemek yiyenlerin sayısında ciddi bir artış var. Restoranlar için yeni bir ekonomi kapısı olan bu trend bizde pek uygulanamıyor. Yemek yiyenler bakışlardan rahatsız garsonlar ise ayıplamıyor ama bu durumu yadırgıyor. Solocular “Kendine güvenen kimseye ihtiyaç duymaz” diyor.
Geçen yıl Avrupa'da tek başına yemek yemeye gidenlerin oranı yüzde 30'u geçmiş. Solo masalardan elde edilen gelir ise 11 milyon euro. Cep telefonları, tabletler ve diğer digital aletler sağ olsun, tek başımızayken kendimizi hiç olmadığımız kadar kalabalık hissedebiliyoruz.
Sabah'tan Burcu Aldinç'in haberine göre; tüketicinin alışveriş alışkanlıklarını araştıran NPD Group artık restoranlarda insanlara dijital aygıtların eşlik ettiğini söylüyor.
Peki ama bizde durumlar nasıl? Öğlen yemeklerinde bistrolarda ve ev yemekleri yapan yerlerde tek başına yiyenler çoğunlukta. Fine dining'lere ise yeni yeni solo yemek trendi giriyor.
Gidenler, garsonların ve diğer masaların bakışlarından rahatsızlık duyduklarını dile getiriyorlar.
Ama Levent'teki AVM'lerin şık restoranlarında, İş Kuleleri'nin altında ve Zorlu'daki kafelerde beyaz yakalıları bir başlarına çorba içerken ya da makarnasını yerken daha fazla görmeye başladık. Yine de sayı yetersiz. Çünkü çekiniyoruz, dışarıdan bakanlar ne düşünür diye endişe ediyoruz. Oysa dünyada solo yemek trendi hızla yayılmaya devam ediyor.
Örneğin tek başına yemek yemenin garip karşılandığı Güney Kore'ye 2017'de Honbap trendi damga vurdu. Türkçe açılımı solo yemek demek. Hatta restoranlar uzun masalara ahşap paravanlar koyup tek kişilik özel alanlar yapmışlar. Pizza Hut gibi markalar da Honbap'a uygun boyutta mini pizzalar üretmiş.
Genco K., 33 yaşında, inşaatçı
GÜÇLÜ İNSANLAR YALNIZ YAŞAYABİLİR
"Güçlü insanlar her zaman yalnız yaşayabilir. Bir erkek niye yalnız yemeye çıkar? Seçici erkekler kalitesiz birileriyle zaman harcamaktansa restorana yalnız başına gider. Antalya'dan İstanbul'a taşındım. Bir restorana ilk gittiğimde garsonlar ve mekan sahipleri gözümün içine bakıyordu, 'Bu adam hırlı mı, hırsız mı, parası var mı?' diye. Gece sonunda yüklü hesabı ödediğimde bir dahakine en iyi şekilde ağırlıyorlar."
Kaya Demirer, TURYID Başkanı
SOLO YEMEK DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ
"Bu bir kültür meselesi. Avrupa'da tek başına yemek yemek kabul gören bir konu. Avrupa kıtasından dışarı çıktığında ise stresli bir konu haline geliyor. Aslında işletmeler tarafından bir sıkıntı yok. Hiçbir işletme iki kişilik masaya tek kişi oturdu diye rahatsızlık duymaz. Garsonların da tek geleni ayıpladığını sanmıyorum. Ama yadırgıyor olabilir. Fine dining restoranlara otellerden gelen çok sayıda tek kişilik rezervasyon oluyor. Bunların çoğunluğu da Avrupalı. Türkler ise 'gidersem beni ayıplarlar' endişesiyle özellikle üst segment restoranlara gitmiyor. Halbuki bu konu desteklenmeli."
Sevval H., 35 yaşında, yönetici
GARSON EN AZ ÜÇ KEZ SORUYOR
"Akşam yemeklerinden çok öğlenleri tek başıma restorana gidiyorum. Yakın çevrelerdeki iyi restoranları tercih ediyorum. Toplantıdan çıktığımda da o muhitte iyi bir mekan varsa mutlaka deniyorum. Servis elemanlarına tek başıma olduğumu söylediğimde garip bir bakış atıp tekrar tekrar kaç kişi olduğumu soruyorlar. Sanırım en zor kısmı bir kişi olduğumu anlatmak."