Hamilelik belirtileri - gebelik belirtileri - hamile belirtileri neler?
Saat: 17:01
Hamile olduğunu bilmeyenlerin geçirdikleri rahatsızlıklardan dolayı ilaç kullanması bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Peki hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamilelik belirtilerinin bir çok belirtisi olduğu gibi kişiden kişiye bu farklılık gösterebilir.
Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamileliğin en önemli habercisi hepimizin bildiği gibi adet gecikmesidir. Buna karşın yine de bazı erken dönem belirtileri, adet gecikmesi gerçekleşmeden önce de hamile kaldığınızı gösterebilir. Hamileliğin erken dönem belirtileri konulu yazımızın faydalı olmasını dileriz.
Bilinmesi gereken en önemli husus hamilelik belirtileri kadından kadına ve hamilelikten hamileliğe değiştiğidir. Hamilelik belirtileri arasında, yorgunluk, kusma, bulantı, iştah, tiksinme, kanama vb. pek çok belirti sayılabilir. Bu belirtiler kadından kadına, hamilelikten hamileliğe oldukça değişiklik gösterir. Kimi anne adayları bir hamileliğinde oldukça iştahlı iken, bir sonraki hamileliğinde ise tam tersi bir durum gösterebilirler. Bazı durumlarda anne adayının ruh halinde değişme gözlenebilir, hamilelik süreci başından sonuna sıkıntılı bir süreç olabilir.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir ve Hamile olduğumu nasıl anlarım ?
Hamilelik belirtileri öncesinde bir anne adayının hamile olup olmadığını anlaması için en kesin yol hamilelik testidir tabiki. Hamilelik testi yaparak, hamile olup olmadığınızı rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ancak, adet gecikmesi durumuyla karşılaşmanızla birlikte test yaptırmanız için bazı belirtiler de yardımcı olacaktır size. Bu belirtiler hamileliğin erken dönem belirtileri olarak adlandırılır. Anne adayı adet gecikmesi yaşamadan önce bu belirtiler ışığında fikir sahibi olabilir.
Hamileliğin adet gecikmesinden sonraki belki de en büyük belirtisi; insanların kendini yorgun hissetmesidir. Her zamankinden daha yorulmuş ve halsiz hissetmeniz hamileliğin erken dönem habercilerinden biri olabilir. Hamilelik dönemlerinde bazı hormonlar fazlaca salgılanır, bu nedenle metabolizmanızın da iş yükü artacağından, normalden daha fazla uyku hali, yorgunluk hissi duyacaksınızdır.
Erken dönem hamilelik belirtileri içerisinden birisi de, hormonal değişiklikler le birlikte memeler de büyüme, hassasiyet ve sızı hissi olacaktır. Hatta bazı anne adaylarında meme uçlarında renk değişikliği gözlenebilir.
Hamileliğin belirtileri olarak diğeri de bulantı, ve kusma şikayetidir. Hormonlarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle bizlerin sabah bulantısı adı verdiğimiz bulantılar başlar. Kokulara hassasiyet gelişir. Sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde olabilir.
Hamileliğin erken dönem diğer bir belirtisi de, iştahın artması, midenizin eskisinden daha fazla kazındığını hissetmenizdir. Normalde fazla yemediğiniz bir sebze, meyveyi birden bire çok istediğinizi farkedersiniz. Bazen de bunun tam tersi, her zaman sık sık yediğiniz yiyeceklerden tiksinti duyarsınız.
Diğer bir belirti olarak da, gün içinde ve geceleri özellikle daha fazla idrara çıkma ihtiyacının duyulmasıdır.
Ani hareketlerde bulununca başınızın dönmesi de diğer bir erken dönem hamilelik belirtisi olarak söylenebilir. Bu durumla karşılaşan, araçla seyahat ederken, birden merdiven inerken, oturduğu yerden kalkarken ani baş dönmesi yaşayan epey sayıda anne adayı da bulunur.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar
Hamileliğin erken dönem ilk belirtileri arasında hafif vajinal kanamalar da sayılmaktadır. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşan, döllenmenin ardından yaklaşık iki haftaya kadar oluşan kısa süreli bir kanamadır.
Hamilelik belirtileri olarak en fazla bilinen belirti de, anne adayının ruh halindeki değişimlerdir. Aşırı duygusallık, aşırı asabiyet gibi zıt duyguların etkisinde kalır anne adayları kimi zaman.
Yine tekrar etmekte fayda olacak. Adet döngüsündeki değişimlerin ve adet döngüsündeki düzensizliklerin çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini de unutmamalısınız. Mutlaka bir uzmana muayene olmalısınız.
Hangi dönemde hamile kalınır?
Anne adayları bilmelidirler ki; hamile kalmak için yumurta hücresinin yumurtlama döneminde olması gerekir. Peki anne adayları yumurtlama döneminde olduklarını nasıl anlayacaklar? Bunun için çok basit bir hesaplama yeterlidir. Eğer anne adayının adet dönemi düzenliyse hesaplamanın doğruluğu daha kolay olacaktır.
Yumurtlama günü nasıl hesaplanır?
Anne adayları yumurtlama gününü hesaplayabilirler rahatlıkla. Bunun için adetin ilk gününden, bir sonraki adetin ilk gününe kadar olan süreci rakamsal olarak bulduktan sonra, bundan 14 rakamını çıkararak yumurtlama gününü kesin olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin adet döneminiz 28 günde bir ise; bu rakamdan 14 ü çıkarmalısınız. Yani adet olduğunuz ilk günden 14 gün sonra genel olarak yumurtlama döneminiz içindesiniz demektir. Yani yumurtlama tarihinin bir kaç gün öncesi, birkaç gün sonrası hamile kalmak için en uygun zamanlardır anne adayı için.
Örnek: 30 günde bir adet gören bir anne adayında yumurtlama günü 16. güne denk gelir. 26 günde adet gören bir anne adayında ise yumurtlama günü 12. güne denk gelecektir. Adetin başlamasından 12. gününde gebeliği yakalamak için daha sık cinsel ilişkiye girmek gerekir. Yani 10-12 günler.
Düzensiz adet görenler yumurtlama günlerini nasıl hesaplayabilir?
Düzensiz adet gören anne adaylarının yumurtlama dönemlerinin başlangıcını kesin olarak belirlemeleri oldukça zordur. Yumurtlama dönemleri düzensiz olduğu için, adet dönemleri de bu anne adaylarının düzensiz olacaktır. Bunun için Elisa yöntemi denilen bir yöntemle idrarda LH hormonun pik yaptığı zamanı ölçen hazır bir kit eczanelerde satışa sunulmuştur. Bu kitle anne adayları idrar analizi yöntemiyle kendi yumurtlama dönemi başlangıcını tespit edebilirler, ancak yüzde yüz kesinliği yoktur.
Düzensiz adet gören anne adayları için yumurtlama gününün tespiti için diğer bir yöntem de bazal vücut ısısının tesbiti yöntemidir. Anne adayının yataktan kalkmadan sabah, uykudan uyandıktan sonraki vücut ısısına bazal vücut ısısı denir. Bu ısı anne adayının yumurtlamasının peşinden artar. Ancak her ısı artışının sebebi bu değildir. Bazen, yorgunluk, enfeksiyonlar, uykusuzlukta buna neden olur.
Hamile kalmak için hangi sıklıkta cinsel ilişkiye girilmeli?
Düzenli olarak haftada bir kaç kez cinsel ilişkiye giren anne adaylarının gebelik şansı her zaman daha yüksek olacaktır. Ancak haftada bir kez cinsel ilişki ile hamile kalmak kolay bir iş değildir, özellikle yaş, kötü alışkanlıklar, kronik hastalıklar söz konusu ise.
Hangi yaşlarda daha kolay hamile kalmak mümkündür?
Kadınların 20-30 yaş arası doğurganlıklarının en yüksek olduğu dönemdir. 35 yaşından sonra gebe kalmak zorlaşır. Çünkü yumurtaların olgunlaşma süreci bozulmaya başlar. Bu nedenle 30 undan önce hamile kalma oranı daha sonraki yaşlara göre gebelik şansı her zaman çok çok daha yüksektir.
Hamile kalmayı kolaylaştıran ilaçlar var mıdır?
Diğer temel yöntemler denendiği halde hamile kalınamayan durumlarda doktor kontrolünde alınan bazı ilaçlar vardır. Yumurtlamayı uyarmak için ovülasyon indiksiyon denilen ilaçlar kullanılır. Hap veya iğne şeklindeki çeşitli ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde uygulanan ilaçlardır.
Hamile kalmayı kolaylaştıran yiyecekler nelerdir?
Ne yazık ki hamile kalmaya yarayan bir yiyecek yoktur. Ancak dengeli beslenmenizi sağlayacak yiyeceklerle beslenmeniz. Hamilelik öncesi ve sonrası tavsiye edilebilecek bazı gıdalar bulunmaktadır. Bunlar folik asit içeren yiyecekler, demir, çinko ve kalsiyum açısından zengin yiyeceklerdir.
Süt ve süt ürünleri, omega 3 açısından zengin, balık, ceviz, her renkten bol sebzeler anne adayının mutlaka tüketmesi gereken yiyeceklerdir.
Nasıl kolay hamile kalınır?
Kolay hamile kalmak için yapılması gerekenler: Kolay hamile kalmak için yapılması gerekenler aslında genelde basit önlemlerden ibarettir. Dengeli ve düzenli bir hayat tarzı, düzenli beslenme, uyku düzeninin olması, sigara ve alkolün kesilmesi, kafein ve ağrı kesicilerin azaltılması, kronik bir hastalık var ise tedavi edilmesi gibi.
Mide bulantisi bas donmesi nasil gecer