KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK MÜCADELESİNİ DESTEKLİYOR
Saat: 14:51
AB, Kadın Örgütlerinin Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik mücadelesini destekliyor
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle 24 Kasım günü Ankara’da Türk Kadınlar Birliği'ni ve ardından da Kadın Dayanışma Vakfı’na ait kadın danışma merkezini ziyaret etti.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Kadın Dayanışma Vakfı ve Türk Kadınlar Birliği'ni ziyaret etti. Her iki kadın örgütü de Türkiye'de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması mücadelesinde, Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.
Ziyaretler sırasında Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Birliği'nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığını ve Türkiye'de kadınların güçlendirilmesine yönelik desteğini yineledi. Büyükelçi şunları vurguladı: "Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, Avrupa Birliği’nin temel önceliklerinden biridir ve temel hakların korunması konusuna önemle eğilen AB katılım sürecinin de tam merkezinde yer almaktadır".
Kadın Dayanışma Vakfı, “Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı Kadınlarla Dayanışma İnşa Edilmesi” projesi için Avrupa Birliği’nden 379,998 Avroluk bir fon desteği aldı. Danışma merkezi aracılığıyla 1200'den fazla kadına destek sağlandı. Vakıf ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadele için kullanılan devlet mekanizmalarının işleyişine yakından bakan izleme raporları da yayımladı.
Türk Kadınlar Birliği de “Eşitliğin Sağlanması ve Ayrımcılıkla Mücadele için Güvencelerimiz” projesi için Avrupa Birliği’nden 467,824.82 Avroluk bir fon desteği aldı. Bu proje, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin ulusal yasaları ve uluslararası sözleşmeleri izlemek ve bunların savunuculuğunu yapmak amacıyla, Türkiye'nin yedi bölgesinde 167 toplumsal cinsiyet ve hak temelli kuruluşu desteklemektedir. 34 ilde İl Eylem Planları hazırlanmış olup kapasite geliştirme ve izleme faaliyetleri bu planlar doğrultusunda devam etmektedir.