A24.com.tr » yaşam » Kerbela olayı nedir, ne zaman, nerede yaşandı önemi nedir?

Kerbela olayı nedir, ne zaman, nerede yaşandı önemi nedir?

Kerbela olayı nedir, ne zaman, nerede yaşandı önemi nedir?

İslam tarihinin en önemli olaylarından biri olan Kerbela olayı/katliamı Müslümanlar için ne anlama geliyor? Bugünkü Irak topraklarında Hz Hüseyin ve Yezid arasında yaşanan Kerbela olayının önemi nedir

Bugünkü Irak topraklarında Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ile Emevi Halifesi 1. Yezid arasında yaşanan savaş, İslam coğrafyasını derinden etkiledi. Hz. Hüseyin ve yakınlarının şehit edildiği Kerbela şehri ve orada yaşananlar İslamiyeti nasıl etkiledi?

Muharrem Ayının gelmesi ile birlikte en çok merak edilen konuarın başında, Kerbelâ Olayı, Kerbelâ Savaşı ya da Kerbela katliamı geliyor. 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. O yıllarda yaşanan olayda Hz. Hüseyin'in ailesinden onlarca kişi katledilmiş o günden bu yana olay, Alevilerin, gerek Şiilerin, gerek ise Sünnilerin ortak acısı haline gelmiştir. İşte merak ettikleriniz ve ayrıntılar...

Kerbelâ'da yaşananlar her yıl Şiî ve Alevîler tarafından muharrem orucu tutmanın yanı sıra törenler şeklinde, bir kısım Sünni Müslümanlar tarafından da tören yapılmaksızın (yalnızca mevlid okunarak ve muharrem orucu tutularak) anılır. Yas tutma savaşın gerçekleştiği Muharrem ayının 10'unda (Aşure Günü) doruğa çıkar. Bu günde konuşmalar yapılır, yapılanlar tiyatro şeklinde canlandırılır ve ağıtlar yakılır. Hüseyin'in neden hayatını feda ettiği özellikle vurgulanır. Baskıya ve zulme teslim olmadığı belirtilir. Aynı şekilde Muhammed'in torunu Hüseyin'in Kerbelâ'da öldürülmesi hadisesi, Sünnilikte de üzücü bir olay olarak kabul edilip, Yezid Sünni cemaat içerisinde sıklıkla yerilse ve Sünnilikte isim olarak neredeyse hiç kullanılmasa da Ehli Sünnet inancında yas tutmak câiz olmadığı için Kerbela Olayı, Sünnilikte Şiâ'dakine benzer bir şekilde her yıl törenlerle anılmaz.
Peygamberimizin ahirete rıhletinden sonra, ümmet arasında türlü fitneler baş gösterdi. Özellikle Hz. İmam Ali’nin halifelik döneminde ümmet birbirleriyle birçok kez savaştı, savaştırıldı. Hz. İmam Ali’ye baş kaldıran Muaviye, kendinden sonraki halifenin oğlu Yezid olarak kabul edilmesini ölmeden önce garantilemişti. Yezid halife olunca- tıpkı babası Muaviye gibi- Hz. Peygamber’in getirdiği İslam inancını temelden değiştirmeye ve halka işkence etmeye devam etti. 

YORUMLAR
  Nusret'in Sosyal medyada tıklanma rekoru kıran paylaşımları...
Nusret'in Sosyal medyada tıklanma rekoru kıran paylaşımları...