Maneviyatla Şifa: Türkiye'nin Yeni Sağlık Turizmi Rotası
Saat: 17:40

Dünya yaşlanıyor; insanlar yalnızlaşıyor, ruhsal olarak tükeniyor.
Dünya Sağlık Örgütü yaşlılıkla mücadelede "manevi iyiliği" merkeze koyuyor. Health Life Kurucusu Cihan Kılıç Aydın, Türkiye'nin bu alanda eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu belirterek sağlık turizmine “manevi bakım” kavramının dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Yaşlanıyor, Ruhsal Şifa Ön Plana Çıkıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, 2030 yılına kadar yaşlı nüfusun 1.4 milyara ulaşması bekleniyor. Bu sadece fiziksel değil; ruhsal, sosyal ve duygusal sağlığı da doğrudan etkileyen bir gerçek. Cihan Kılıç Aydın yaşlanan dünya nüfusu için çözümün sadece ilaçla ve cerrahi ile sınırlı olmadığını belirterek, “Manevi bakım, sosyal iyilik, duygusal destek… Tüm bunlar artık sağlık tanımının içinde yer alıyor.” Dedi.
Türkiye Şifanın Coğrafyası: Mevlana’dan Efes’e
Türkiye'nin elindeki potansiyele dikkat çeken Cihan Kılıç Aydın, “Efes, Mevlana, kaplıcalar, camiler, Tyne House'lar, bungolovlar... Bizim coğrafyamızda şifa; tıbbi tedavilerin yanı sıra toprakta, maneviyatta, doğada ve duygunun içinde var. Avrupa’nın önemli bir kısmı Türkiye’ye sağlık turizmi için yöneliyor ancak Türkiye'nin şifa zenginliklerini de ayrıntılı olarak anlatarak bu alandaki farkındalığı da artırmak adına tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeliyiz.” Şeklinde konuştu.
Manevi Yolculuklarla Psikolojik Sağlık
Psikoloji ve psikiyatride de artık maneviyat temelli uygulamalara yönelim olduğunu belirten Cihan Kılıç Aydın, “Psikolojik ve psikiyatrik tedavilere ilave olarak insanlar maneviyatı bir çıkış kapısı olarak görüyor. Din ve mezhep ayırmaksızın maneviyata yönelik her şeyin içinde şifa da var. Din adamları bile artık birer şifacı olarak görülmeli.” İfadelerini kullandı.
Türk Halkında İçsel Şifa Gücü Var
Türk toplumunun bu dönüşüm için doğal bir avantaja sahip olduğunu ifade eden Kılıç Aydın, “Bizim halkımızda sevgi, şefkat, güven gibi duygular çok güçlü. Vücut diliyle bile insanları rahatlatabiliyoruz. Bu, sağlık turizmi için çok kıymetli bir özellik.” Dedi.
DSÖ Kriterleriyle Uyumlu Yerel Model Mümkün
Cihan Kılıç Aydın, Türkiye'nin sağlık turizmini sadece “ameliyat” ya da “tedavi” üzerinden kurgulamak yerine, DSÖ'nün öngördüğü “manevi ve sosyal iyilik” kriterlerini de içine alan bütüncül bir model geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve sözlerine şöyle devam etti.
“Bizim kaynaklarımız, tesislerimiz, inanç merkezlerimiz var. Efes, Kapadokya, Pamukkale, Karadeniz, Konya ve Mevlana, Diyarbakır, Mardin ve daha pek çok bölgemiz hem bedensel hem ruhsal şifa için; hem kültür turizmi, hem sağlık turizmi hem de şifa ve inanç turizmi açısından olağanüstü kaynaklara sahip. Sadece doğru kurgulanırsa, Türkiye bu alanda dünya lideri olabilir.”