A24.com.tr » dünya » Münbiç, IŞİD’ten tamamen temizlendi

Münbiç, IŞİD’ten tamamen temizlendi

Münbiç, IŞİD’ten tamamen temizlendi

Suriye'nin Halep şehrinin en büyük ilçesi olan Münbiç IŞİD'ten tamamen temizlendi. 2014 yılından bu yana IŞİD'in elinde olan ilçe muhalif güçlerin de desteğiyle geri alındı.

 Suriye'deki iç savaş ara vermeden devam ediyor. 2 yıldır IŞİD'in elinde olan Halep'in en büyük ilçesi olan Münbiç' tamamen IŞİD'ten temizlendi

MÜNBİÇ'TE ARTIK IŞİD YOK
IŞİD’in Suriye topraklarında Rakka’dan sonra en önemli merkezi olarak gördüğü Münbiç, bugün saat 17.00 itibariyle tamamen IŞİD’ten temizlendiği belirtildi. Suriye ve Irak’taki Kürt internet sitelerinde yeralan haberlerde, 1 Haziran’da ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri ve Menbiç Asker Meclisinin başlattığı ve havadan da Koalisyon güçlerinin destek verdiği operasyon kapsamında Münbiç merkezi tamamen kontrol altına alındı.
Operasyon kapsamında Münbiç’in yanı sıra yaklaşık 200 köy de kurtarılırken, operasyonun ilk günlerinde daha önce Süleyman Şah türbesinin bulunduğu Karakozak bölgesi IŞİD’ten alınmıştı.

ABD VE FRANSIZ ASKERLERİ DE DESTEK VERDİ
Amerika ve Fransız askerlerinin de karadan ’Danışmanlık’ adı altında destek verdiği operasylonda, karadaki IŞİD hedeflerinin koordinatları Koalisyon uçaklarına bildirilip bu hedefler etkisiz hale getirilirken, Amerika ve Avrupa’dan gönüllü olarak IŞİD’te karşı savaşan bazı gönüllü savaşçılar da operasyonda yaşamını yitirdi. Sivillerin IŞİD tarafından kent merkezindeki mahallelerde canlı kalkan olarak kullanılması nedeniyle operasyon uzarken, son bir aydır şehir merrezinde keskin nişancıların devreye girdiği şehir savaşı yürütülüyordu.

Son olarak güvenlik kavşağının IŞİD’ten alan DSG ve Menbiç Askeri Meclisi savaşçıları, bugün El Sırrıb Mahallesi’nin 2 sokağında sıkıştırdıkları IŞİD’lileri de etkisiz hale getirerek kenti tamamen IŞİD’ten kurtardı.

Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, 73 gündür süren operasyonda, kent merkezinde ve köylerde kalan 75 bin sivil çatışma alanlarından kurtarılarak çıkarıldı. Kent merkezindeki operasyonda yaklaşık 2 bin IŞİD’linin öldürüldüğü belirtilirken, DSG ve Menbiç Askeri Meclisinden de 280 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

YORUMLAR
  Dünya benzeri yaşam koşullarına sahip iki gezegen keşfedildi
Dünya benzeri yaşam koşullarına sahip iki gezegen keşfedildi