A24.com.tr » sağlık » Önce Sen İyi Ol podcast serisinin 3. bölümünde sağlıklı beslenme konuşuldu

Önce Sen İyi Ol podcast serisinin 3. bölümünde sağlıklı beslenme konuşuldu

Önce Sen İyi Ol podcast serisinin 3. bölümünde sağlıklı beslenme konuşuldu

“Önce Sen İyi Ol” podcast serisinin üçüncü bölümü DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Cansu Köstak'ın katılımıyla gerçekleşti.

Online sağlık platformu DoktorTakvimi ve bağımsız dijital medya ve teknoloji şirketi Aposto iş birliğiyle hayata geçirilen “Önce Sen İyi Ol” podcast serisinin üçüncü bölümü “Ne yersen osun: Sağlıklı beslenme” başlığıyla Aposto Altı Otuz podcast kanallarında (Spotify, Apple) yayınlandı. DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Cansu Köstak'ın konuk olduğu programda kadın sağlığı ve beslenme ilişkisi üzerine konuşuldu.
 
Sisteminde 200 binden fazla hekim ve uzman profili bulunan, hastalar ve sağlık araştırması yapan kullanıcılar ile sağlık profesyonellerini bir araya getiren DoktorTakvimi'nin Kadın Sağlığı Araştırması'nın bulgularından hareketle, Aposto iş birliğiyle hazırladığı “Önce Sen İyi Ol” podcast serisinin üçüncü bölümü DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Cansu Köstak'ın katılımıyla gerçekleşti.
 
Kadının sağlıklı olduğu bir toplumun huzurlu ve mutlu bir toplum olduğunu söyleyen Diyetisyen Cansu Köstak, kadın danışanlarının en büyük sorunlarından birinin kilo kontrolü olduğunu belirtti. Kadınların genellikle tiroid hastalıklarında beslenme, menstrüasyon dönemlerinde kilo alımı ya da gebelik öncesi ve sonrası beslenme konularında destek aldıklarını ifade etti.
 
“Serotonin hormonu düşünce tatlıya daha meyilli oluyoruz”
Menstrüasyon döneminin kadını yüzde 100 etkileyen bir süreç olduğunu söyleyen Diyetisyen Cansu Köstak, “Bu süreçte hormonlarımız değişiyor, bu da iştah kontrolünü ve yeme davranışını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle besin tüketiminde artış gözlemleniyor. İştah kontrolünün sağlanması ve beslenme düzeninin doğru bir şekilde ayarlanması bu dönemde oldukça önemli. Menstrüasyon döneminde değişen hormonlar sebebiyle kadınlar genellikle aşırı gergin ve sinirli olabiliyorlar. En çok aldığım geri dönüşlerden bazıları; ‘menstrüasyon döneminde çok fazla çikolata tüketmek istiyorum', ‘paketli gıdaya çok fazla yönleniyorum' ya da ‘makarna yemek istiyorum' oluyor. Bu durumun bilimsel bir açıklaması var. Menstrüasyon döneminde vücutta o anda serotonin seviyeleri düşüyor. Serotonin hormonu düşünce de magnezyum ve B6 vitamini eksiklikleri oluşuyor. O yüzden aslında tatlıya daha meyilli oluyoruz” dedi.
 
“Menstrüasyon döneminde tartılmayın”
Vücut ödem topladığı için menstrüasyon döneminde daha fazla su tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Cansu Köstak, şunları söyledi: “Tuzlu ve paketli gıdaları diyetimizden çıkartmamız gerekiyor. Çünkü menstrüasyon dönemindeyken tartıldığımızda gördüğümüz kilo artışı yanıltıcı olabiliyor; bu artış gerçek kilonuzu yansıtmıyor. Menstrüasyon sonrasındaki birkaç gün boyunca bu önerilere dikkat ederek tartıldığınızda daha doğru bir ölçüm alabilirsiniz.”
 
“İştah kontrolü için sebze yemeklerine yönlenmeliyiz”
Menstrüasyon döneminde iştah kontrolü sağlamak için özellikle sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Cansu Köstak, “Et yiyeceksek kızartmadan uzak durup daha çok buharda, fırında ve haşlama yöntemlerini tercih etmeliyiz. Tatlı ihtiyacını gidermek içinse çikolataya yönelmeyip kuru meyvelerden yapılan bir tatlı hem düşük kalorili olacak hem de kilo kontrolünü sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
 
“Vajinal sağlık için Omega 3 çok önemli”
Vajinal sağlık için Omega 3'ün çok önemli olduğunu ifade eden Cansu Köstak, “Omega 3 içeren somon balığı, ceviz, fındık ve keten tohumu gibi besinlere yönelmeliyiz. Vajinal kuruluğu engellemek için yeşil yapraklı sebzeler tüketmek ve su tüketimini artırmak gerekiyor. Ayrıca, vajinal döngüde asit-baz dengesini sağlamak adına yoğurt gibi probiyotik içeren besinleri yeşil yapraklı sebzelerle birlikte tüketmek faydalı olacaktır” dedi.
 
Gluten ve laktozun önemi
Çölyak hastası olmayan kişilerin glüteni hayatlarından çıkarmamaları gerektiğini söyleyen Cansu Köstak, nedenini şöyle anlattı: “Gluteni tamamen çıkarttığınızda, bağırsaklarınıza şu sinyali veriyoruz: Ben çölyak hastasıyım ve glutensiz besleniyorum. Bu tamamen yanlış bir yaklaşım; çünkü vücudun glutene de ihtiyacı var. Aynı durum laktoz için de geçerli. Eğer bir laktoz intoleransınız varsa, diyetinizden çıkartmanız gerekiyor ama tam tersi durumda laktozu beslenmenizden çıkartmamanız gerekiyor; çünkü laktoz da vücuda enerji veren önemli bir besin kaynağıdır.”
 
“Önce Sen İyi Ol” isimli podcast serisinin üçüncü bölümü olan “Ne yersen osun: Sağlıklı beslenme”nin tamamını Aposto Altı Otuz podcast kanallarından (Spotify, Apple) dinleyebilirsiniz.

YORUMLAR
  Bilgisayar efektlerinin gücü...
Bilgisayar efektlerinin gücü...