Prof. Dr. Ünal Aydın, erken tanının önemine dikkat çekti…
Saat: 17:43

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ünal Aydın, aort diseksiyonu gibi ölümcül damar hastalıklarının erken tanı ve belirtilerine dair çarpıcı uyarılarda bulundu.
Genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen bu sinsi tablo, ani ve şiddetli sırt ağrısıyla kendini gösterebiliyor.
Aort Diseksiyonun kalp krizi ile karıştırılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal Aydın, “Aort diseksiyonu, halk arasında ‘aort yırtılması’ olarak bilinir. Gerçekten de olay, aort damarının iç duvarının yırtılmasıyla aniden başlar. Çoğu zaman hastalar bu yırtılma anını bıçak saplanır gibi tarif ederler” dedi.
Mevsim geçişlerinde bu risk daha da artar.
Erken uyarılara dikkat çeken Dr. Ünal Aydın, “Aort diseksiyonu öncesinde çoğu zaman belirti görülmese de bazı hastalarda aort damarında anormal bir genişleme (anevrizma), duvar içinde küçük yırtıklar ya da damar içi ülserler gözlemlenebilir. Bu bulgular, düzenli kontrollerle erken saptanabilir. Özellikle tansiyon hastalarında ani tansiyon yükselmeleri büyük risk oluşturur. Mevsim geçişlerinde bu risk daha da artar.” Şeklinde konuştu.
Kalp kriziyle karışabilir
Prof. Dr. Aydın, “Diseksiyon sırasında yırtık, kalbe kan taşıyan damarlara da ilerleyebilir. Bu durumda kalp krizi belirtileri de tabloya eklenir. Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bunalma hissi... Bir bakıyorsunuz, hasta hem aort yırtılması hem de kalp krizi semptomlarıyla geliyor. Bu noktada ikisi birbirinden bağımsız hastalıklar olsa da birbiriyle bağlantılı hale geliyor.” İfadelerini kullandı.
Ne Zaman Şüphelenmeliyiz?
Ani başlayan, çok şiddetli sırt veya göğüs ağrısının varlığında, özellikle bu ağrı bıçak saplanır gibi tarif ediliyorsa ve kişi daha önce kalp-damar problemi yaşamışsa, acil müdahalesinin şart olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, bu konuda şöyle uyarıyor: “Erken tanı hayat kurtarır. Düzenli kardiyovasküler kontroller, özellikle hipertansiyon hastalarında büyük önem taşıyor. İhmal edilen her belirti, geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir.”