Sahte kimlikle adınıza çekilebilecek kredilere dikkat
Saat: 16:45
Son dönemde sahte kimlik bilgileriyle kredi çekme girişimlerinde artış yaşandığı görülüyor.
Son yıllarda, sahte kimliklerle başkaları adına kredi çekilmesi hem bireyler hem de finansal kurumlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, elektronik kimlik kartlarının bankalarda kredi çekerken sahteciliğin önüne geçilmesini sağlayacağını belirtiyor.
Son dönemde sahte kimlik bilgileriyle kredi çekme girişimlerinde artış yaşandığı görülüyor. Dolandırıcılar, kopyalanmış veya sahte kimlikler kullanarak başkası adına kredi çekebiliyor; bu durum hem vatandaşları hem bankaları mağdur ediyor. Bu noktada güvenli kimlik doğrulama sistemleri, dolandırıcılık girişimlerine karşı etkin bir çözüm sunuyor.
Elektronik kimlik kartlarıyla bankalarda sahteciliğin önüne geçilebileceğini söyleyen biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Vatandaşın kimlik bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, bankalardan başkası adına kredi çekme gibi büyük risklere yol açabiliyor. Çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulaması yapılarak olası sahteciliğin önüne geçmek mümkün. biOnay olarak, sahtecilik işlemlerinin önüne geçilmesini sağlayacak teknolojimiz var. Dijitalleşmenin hayatın her alanında varlık gösterdiği günümüzde kimlik tespiti kanıtı artık fotokopi kağıdı değil, elektronik doğrulama olmalı” diyor.
Bankacılık sözleşmelerinde e-imza dönemi
Banka müşterisinin kimlik kartına ücretsiz yüklenen günlük e-imzalarla bankacılık sözleşmelerinin imzalanabildiğini dile getiren Ümit Yaşar Usta, “Banka şubelerinde müşteriler tarafından ıslak imza atılan dekontlar, adres veya telefon değişiklik bildirim formları, bireysel kredi sözleşmeleri için ıslak imza yerine e-imza kullanımı sayesinde hem kağıt israfı hem fiziksel arşiv maliyetleri hem de operasyonel süreçler ortadan kalkıyor. E-imzalı dokümanların ispat gücü ıslak imzaya göre çok daha hızlı ve güvenli olduğu için ‘bu imza bana ait değil, krediyi ben çekmedim' gibi olası inkarlar nedeniyle icra mahkeme süreçleri gereksiz ve haksız bir şekilde uzatılamıyor. Bankalar güçlü kimlik doğrulama ve günlük e-imza kullanımıyla BDDK ve MASAK düzenlemelerine uyum açısından da güvenlik açısından da müşteri memnuniyeti açısından da fark yaratıyor” ifadelerini kullanıyor.