“Sanata engel yoktur”
Saat: 13:15
Binbirdirek Sarnıcı’nda yapılacak Dalınç Sergisi’nde Sultangazi Belediyesi ve Mezo Dijital güç birliği yaparak “Sanata engel yoktur” dediler...
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile 15-17 Haziran tarihleri arasında Binbirdirek Sarnıcı’nda yapılacak Dalınç Sergisi’nde Sultangazi Belediyesi ve Mezo Dijital güç birliği yaparak “Sanata engel yoktur” dediler ve dijital sanat sergisi DALINÇ’ın geniş kitleleri kucaklaması için birlikte hareket ettiler.
Mezo Dijital tarafından 15-17 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan DALINÇ sergisi için, yüzlerce yıllık geçmişi, mimarisi ve dokusuyla İstanbul’un simge mekanlarından biri olan Binbirdirek Sarnıcı tercih edildi. IDAF, yani İstanbul Dijital Sanat Festivali, geçmişle geleceği bu sergide bir araya getirmeyi hedefliyor. Serginin bir hedefi de sanatın halk içindir felsefesi ile paralel olarak serginin tüm kesimlere ulaşması için alt yapı çalışmalarına ağırlık verdiler.
Dalınç Sergisi’nde engelli vatandaşların sergiyi gezmelerine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun: “Göreve geldiğimiz günden bu yana, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızı sanatla buluşturmanın gayreti içinde olduk. Pandemi koşullarından dolayı bir süredir sanat etkinliklerimizi sanal ortama taşıyarak devam ettirdik. Şimdi, geçmişle geleceği buluşturan çarpıcı bir sanat sergisine destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. İsmini; “Güzel bir görünüş, bir düşünce karşısında; kendinden geçercesine sessiz bir coşkuya dalma, tefekkür etme” anlamındaki “Dalınç” kelimesinden alan dijital sergi, isminin yansıttığı üzere, katılımcılarını anlam ve idrak dolu bir yolculuğa davet ediyor. Sponsoru olmaktan gurur duyduğumuz Dalınç Dijital Sanat Sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, 15-17 Haziran tarihleri arasında Binbirdirek Sarnıcı'nda sanatseverlerle buluşacak. Eski çağlardan beri maddenin dört temel unsuru olarak kabul edilen ateş, hava, toprak ve su elementlerine beşinci ve tamamlayıcı olarak tefekkürü, yani “Dalınç”ı ekleyen sergi, bu elementleri odağına alarak hayata daha anlamlı bir bakış sunmayı vaat ediyor.
Binbirdirek Sarnıcı’nın sunduğu tarihi atmosferle dijital sanat eserlerini buluşturan sergi, köklü kültürel mirasımızdan hareket alarak geleceğe uzanıyor. Doğduğumuz topraklarda daha derinlere kök salmadan tam anlamıyla beslenip büyümemiz ve serpilmemiz mümkün olamaz. Buradan hareketle, önce miras aldığımız büyük kültürümüze sahip çıkmalı, buradan aldığımız kuvvetle ufkumuzu genişleterek kâmil insan olma yolunda ilerlemeliyiz.
Dalınç Sergisi’nin tarihle geleceği, günümüzden bahsedersek dijitali bir araya getirmiş olması, bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor. Dalınç Dijital Sergisi’nde, görsel eserlerin yanı sıra ses temelli dijital sanat eserleri de önemli bir ağırlık taşıyor. Mekânın akustik atmosferiyle desteklenen bu eserler, dinleyicileri farklı bir dünyada gezintiye çıkarıyor. Bu açıdan sergi, özellikle görme engelli bireyler için ayrı bir önem taşıyor. Sultangazi Belediyesi olarak, engellerin yalnızca zihinlerde yer alan bir yanılsama olduğunun ve engelli bireylerin hayatta başaramayacakları hiçbir şey olmadığının her fırsatta altını çiziyoruz. Engelli kardeşlerimizin hayatın ve toplumun içinde çok daha aktif rol alması gerektiğine inanıyoruz ve bu amaçla onlara elimizden gelen desteği vermeye gayret ediyoruz. Bu sergiye, özellikle hayata engelsiz bakan kardeşlerimiz için paydaşlık ediyoruz. “Sanatta engel yoktur” ilkesiyle hareket ederek, sergide engelli kardeşlerimize yönelik özel çalışmalar gerçekleştireceğiz. Görme engelli kardeşlerimiz için sergi boyunca özel bir anlatım tekniği gerçekleştirilecek. Böylece engelli kardeşlerimizin sergiden en iyi şekilde istifade etmesini ve pandeminin sebep olduğu olumsuz psiko-sosyal etkilerden kurtulmalarını hedefliyoruz. Kültür ve sanat dolu, engelsiz bir dünyada buluşmak dileğiyle sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.” dedi.
Yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı Nabat Garakhanova, “Sanatın halk için olduğu ve dünyanın gittiği noktada dijital sanatların, sanatın geleceğini teşkil edeceği inancı ile yola çıktık. Dalınç Sergisi her yaş grubundan ve her kesimden ziyaretçiye hitap ediyor.
Dijital nasıl herkes için ulaşılabilirse sanatın da herkes tarafından ulaşılabilir olması gerektiğine inanıyorum. Özellikle bu noktada engelli bireylerin sergiyi hissedebilmeleri, anlayabilmeleri bizim için çok kıymetli. Üniversite yıllarında en yakın arkadaşlarımdan biri engelliydi ve ben onun vizyonerliğine, olaylara bakışına ve hayallerine hayrandım. Ona baktıkça asıl engelin bizlerde olduğunu görüyordum, çünkü bizler duygularımıza, düşüncelerimize sürekli engeller koyuyoruz.
Bu kapsamda engelli ziyaretçilerimiz için de hem konumumuza hem de sergi düzenimize ayrıca özen gösterdik. Mesela görme engelli ziyaretçilerimiz bir refakatçi eşliğinde sergiyi gezebilecek ve aynı zamanda sergiyi onlara tasvir edecek, hayallerinde canlandırmalarına yardımcı olacak braille alfabesiyle düzenlenmiş katalog da hazırlıyoruz. Sergi düzeninde ve iç mekan düzenlemelerinde de engelli misafirlerimizin sergiyi rahatça gezebilmesi için tüm düzenlemeleri yapıyoruz. Yine tabletlerde hazırlanan dijital kataloglarla sergiyi sesli olarak da dinleyebilecekler. Bu noktada belirtmek isterim ki serginin herkes için ulaşılabilir olmasında da elbette Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve Sultangazi Belediyesi’nin büyük destekleri oldu. Özellikle Sultangazi Belediyesi’nin engelli bireyler için yaptığı çalışmaları yakından takip ediyordum. “Sanata engel yoktur” sözleriyle engelli vatandaşlarını kucaklayan ve buna inanan bir belediye ve belediye başkanı bizim de dijitalin ve sanatın halk için olduğu inancımızla örtüşüyordu. Sergi projemizi kendilerine teklif ettiğimizde hiç tereddüt etmeden kabul ettiler.
Destekleri için buradan kendilerine tekrar teşekkür etmek isterim. Sergimiz üç gün sürecek. Serginin ilk gününde ziyaretçilerimiz herhangi bir ücret ödemeyecekler. Sonraki günlerde ise yalnızca müze giriş ücreti ödemek yeterli olacak. Yine burada altını çizmek istediğim bir başka nokta daha var, bundan sonra yapmayı planladığımız İstanbul Dijital Sanat Festivali’ninde de engelli bireylerin hem festival katılımcısı hem de ziyaretçi olarak aramızda bulunmaları için de çalışmalarımıza başladık. “Sanata engel yoktur” mottosu ve dijital sanatların ulaşılabilirliği ile yapacağımız etkinlikte engelleri aşarak bir arada hareket edeceğiz.”
DALINÇ Sergisi’nde eserleri yer alacak sanatçıların isimleri:
Özgür Demirci - Hazal Döleneken - Lara Kamhi - A. Bill Miller - Mehmet Öğüt - Furkan Temir - Deniz B. Turan – coMekaniKdoll - Haydiroket – Strange Quark UED
Neden DALINÇ?
Dalınç sergisi Binbirdirek Sarnıcı’nda mekânın tarihsel dokusunu ve kültürümüzün ritüel ögelerini birleştirerek izleyiciyi farklı bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. Sarnıcın mistik havası ve hikâyesine uygun, organik fiziksel ögelerle dijital sanatları harmanlayarak izleyicinin deneyimlemesi için işitsel ve görsel bir aura oluşturuluyor. Dalınç sergisi ilhamını yaşamın kaynağını anlamak için antik çağlardan beri felsefeye konu olan elementlerden alır. Dalınç; güzel bir görünüş, bir düşünce karşısında, kendinden geçercesine sessiz bir coşkuya dalma, meditasyon anlamına gelir. Hava, ateş, toprak ve sarnıcın birincil inşa nedeni olan “su” yanında, bazı doğu felsefelerine göre -eğer bu dört mistik element varlığı açıklayan yapı birimleriyse- onu tamamlayan beşinci element olarak da transandantal meditasyon ya da diğer tabiriyle “dalınç” yer alır. Musaoğlu’nun suyu odak noktasına alarak bir “dalınç” olarak kurguladığı sergi, bir yandan da çağın akımlarına ayak uydurmaya çalışan benliklerimizi konu ediniyor.