A24.com.tr » sağlık » Sandoz'a My Green Lab Sertifikası

Sandoz'a My Green Lab Sertifikası

Sandoz'a My Green Lab Sertifikası

Sandoz Türkiye'nin sürdürülebilirlik stratejisi operasyonel verimliliği ve çevre sorumluluğunu destekliyor.

Sandoz'un Gebze tesisi, fabrika yatırımlarını artırırken yeşil yatırımlarını da genişletiyor. "Sıfır Atık Serfikası" alan Sandoz'un Gebze fabrikası, şimdi de sürdürülebilir, çevre dostu laboratuvar ile My Green Lab Sertifikası'na sahip oldu. 
 
Sürdürülebilirliği merkeze alan Sandoz dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sorumlu çevre uygulamalarının hem çevre için olumlu sonuçlar doğuracağının hem de stratejisinin temelini oluşturan işletme verimliliğini artıracağının bilinciyle faaliyetlerini yürütüyor.  Sandoz Türkiye teknolojik altyapıya yaptığı yatırımlar ve Kalite Dönüşüm Programı aracılığıyla kalite temelli yapısını ve üretim miktarını ve esnekliğini sürekli artırıyor.  
 
"Sıfır Atık Serfikası"na sahip Sandoz'un Gebze fabrikasında, atık yönetimi iyileştirmeleri ve önemli su tasarrufu çalışmaları da yürütülüyor.  Şirket, sürdürülebilir, çevre dostu bir laboratuvarın önemini anlayarak, 2022'de geliştirme faaliyetleri ve My Green Lab sertifikasına başvuru gerçekleştirmiş ve Ağustos 2023'te My Green Lab Sertifikası'na da sahip olmuştu.
 
Yüksek kalite standartlarını destekleyen iş anlayışı
 
Sandoz Türkiye Gebze Fabrika Direktörü Didem Gelen, “Fabrikamız 2007 yılından bu yana ilaç sektörünün gelişimine katkıda bulunarak ülke ekonomisine katma değer sağlıyor ve ülkedeki hastaların kaliteli ilaca erişimini mümkün kılıyoruz. Sandoz'un Gebze Fabrikası'ndaki üretimimizle Türkiye'nin ilaç ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyoruz ve 2011 yılından bu yana Türkiye'nin ilaç ihracat şampiyonları arasında yer alıyoruz.  2023 sonu ihracat rakamlarımız önceki yıla göre yüzde 80'in üzerinde artış göstererek 115 milyon dolara ulaştı. Tüm bunları yaparken yeşil dönüşüme olan ihtiyacı da göz ardı edemeyeceğimizin farkındayız. Yeni nesil uygulamaları ve teknolojileri benimseyerek kendimizi sürekli yenilemeye devam ediyor, daha iyisi için ekiplerimizle yakından çalışıyoruz.  Türkiye'de ilaç sektöründe sürdürülebilirliğin daha çok önem kazandığını görmek bizi motive ediyor ve erişilebilir, sürdürülebilir ilaçları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma vizyonumuzdaki kararlılığımızı güçlendiriyor” diye konuştu. 
 
Şirket, önümüzdeki dönemde üretimin her kademesinde ve özellikle enerji konusunda verim sağlayan, adil ve sürdürülebilir iş kültürü olan fabrikaların artmasıyla sağlık sektöründe hem eşitliği hem de erişilebilirliğin artacağını öngörüyor.  
 
Fabrikadaki laboratuvarımız My Green Lab Sertifikası alabilmek için gerekli kriterleri yerine getirerek temel puanını 2022'de 67 iken, 2023'te 86'ya çıkarak büyük bir gelişme katetti. Önümüzdeki süreçte de sürekli olarak sürdürülebilirliği ve verimi artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda:  

- Kağıt ve fiziki belge kullanımını azaltarak yılda yaklaşık 12000 kağıt yaprağından ve yüksek miktarda mürekkepten tasarruf ediyor.
 - Aktif olarak kullanılmayan bütün laboratuvar donanımlarının kapalı tutulduğundan, enerji harcamadığından emin oluyor.  
- Laboratuvarımızın muslukları, daha hızlı ve verimli başlıklarla donatılarak temizlik esnasında tasarruf sağlıyor.  
- Atık yönetimini ciddiye alıyor, uzun ömürlü ekipman kullanıyor ve bardak dahil olmak üzere tek kullanımlık eşyaları kullanmıyor.  
- Buzdolabı gibi yüksek enerji tüketen ekipmanların sürdürülebilir verime sahip olduğunu teyit ediyor, çatılarda 2550 adet güneş paneli ile destekleniyor. 

Sandoz Türkiye'ye Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası
 
Didem Gelen ekliyor, “TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikamızı aldık. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, Yasal olarak belirlenen standartlar çerçevesinde, enerji yönetim sistemi oluşturulması, enerji tasarrufu yapılması, enerji giderlerinin düşürülmesi ve çevreye duyarlılığı teşvik eden süreç ve sistemlerin oluşturulmasını, sürdürülebilirliğini sağlar.”
 
Solar panellere yatırıma devam ediyor
 
Sandoz Türkiye, Gebze Fabrikası'ndaki enerji tüketimine ait verileri günlük olarak takip eden bir online bilgilendirme sistemine sahip. Mevcut 2550 solar panele ek olarak 706 adet yeni güneş panelini de bünyesine katarak kurulu (825kW) solar gücüne 388kW eklemiş olacak.

YORUMLAR
  Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)
Bu resimde ilk bakışta ne görüyorsun? (Karakter analizi)