A24.com.tr » yaşam » Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı'na Uyumu için İklim Eylemi ve Ötesi Platformu

Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı'na Uyumu için İklim Eylemi ve Ötesi Platformu

Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı'na Uyumu için İklim Eylemi ve Ötesi Platformu

Etkinlik, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası örgütleri ve kamu kurumlarından katılımcıları bir araya getirdi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), TÜSİAD ve UN Global Compact Türkiye'nin işbirliğiyle hayata geçirilen İklim Eylemi ve Ötesi Platformu'nun (TRAction) tanıtım etkinliği, TÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği'nin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na (AYM) Yönelik Sivil Toplum Eylemi hibe programı kapsamında finanse edilen proje ülkemizdeki iklim ve doğa eylemine bilim temelli yeni bir açılım getirmeyi amaçlıyor.
 
Kısaca TRAction adı verilen proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda ülkemiz iş dünyası ve sivil toplumunun Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumu için teknik kapasitelerini, sektörler ve kurumlar arası işbirliği olanaklarını ve kamu paydaşlarıyla olan diyaloglarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Sivil toplum kuruluşları, iş dünyası örgütleri ve kamu kurumlarından katılımcıların bir araya geldiği etkinliğin açılışında TÜSİAD Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dicle, UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Bakkaloğlu Tüzecan ve WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere söz aldı.
 
TÜSİAD Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dicle “Yatırım, istihdam, rekabet gücü ve refah gibi birçok stratejik konunun odak noktasında artık yeşil dönüşüm var. Son dönemde bu alanda küresel ve ulusal boyutta yoğun bir politika gündemi de izleniyor. Bu ilerlemelere paralel olarak, özel sektörün iklim krizine yönelik farkındalığının da giderek arttığını gözlemliyoruz. Bu süreçte tüm paydaşların yeni düzene uyumu için gerekli kaynak ve desteğin yaratılması; süreçteki riskler ile fırsatların titizlikle değerlendirilmesi kritik önem taşıyor.  Bugün WWF Türkiye ve UN Global Compact Türkiye işbirliğinde tanıtımını gerçekleştirdiğimiz İklim Eylemi ve Ötesi için Türkiye Platformu Projesi de iş dünyası örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının Yeşil Mutabakata uyum süreçlerine destek olurken yeşil dönüşüm yolculuklarına güç ve ivme kazandıracak” dedi.
 
UN Global Compact Türkiye YK Üyesi Ebru Bakkaloğlu Tüzecan projeye dair görüşlerini şu şekilde ifade etti: "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nda ilerlemenin en yavaş olduğu ve hatta gerileme yaşanan alanların başında biyoçeşitlilik ve iklim değişikliğine ilişkin hedefler geliyor.  Hem dünyada hem de ülkemizde iklim değişikliği ile mücadele için tüm paydaşların çabalarını artırması ve işbirliği içinde çalışması gerekiyor. TÜSİAD ve WWF Türkiye ile hayata geçirdiğimiz "İklim Eylemi ve Ötesi Platformu" ile sivil toplum kuruluşlarının iklim eylemi odağındaki kapasitelerini ve etki alanını artırarak Türkiye'nin net sıfır dönüşümüne katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Kamu, sivil toplum ve özel sektörü bir araya getirecek bir platform sunmayı hedeflediğimiz İklim Eylemi ve Ötesi için Türkiye Platformu'nun bu alandaki işbirliklerini daha ileriye taşıyacağına inanıyorum."
 
WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere ise konuşmasında “İklim Eylemi ve Ötesi için Türkiye Platformu, iş dünyası ve sivil toplumun ortak çabasıyla, iklim krizine karşı hep birlikte güçlü bir yanıt oluşturma amacını yansıtıyor. Projeyle, bilim temelli ve kapsayıcı bir yaklaşım benimseyerek, Türkiye'nin yeşil dönüşümüne önemli katkılarda bulunmayı hedefliyoruz. Unutmayalım ki, net sıfır ve doğa pozitif hedeflerine ulaşmak, hiçbir aktörün tek başına başarabileceği bir hedef değildir. Ancak biliyoruz ki; her zaman söylediğimiz gibi birlikte mümkün ve ancak birlikteysek mümkün. İklim Eylemi ve Ötesi için Türkiye Platformu -kısaca TRAction- tam da bu bağlamda gereken dönüşümü ve kapasiteyi desteklemek amacıyla, vizyoner ortaklarımız TÜSİAD ve UN Global Compact Türkiye ile güçlerimizi birleştirerek ve Avrupa Komisyonu'nun kıymetli desteğiyle hayata geçirdiğimiz bir proje” sözlerine yer verdi.
 
Proje Koordinatörü Sırça S. Göğüş'ün projeyle ilgili ayrıntıları paylaştığı sunumun ardından WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu'nun yönetiminde Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Kurucu Direktörü Bengisu Özenç'in katılımı ile Türkiye'nin Net Sıfır ve Doğa Pozitif Dönüşümünde Sivil Toplum ve İş Dünyasının Ortak Paydası başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

YORUMLAR
  Akıllı telefonunu değiştirmek isteyenler için... (Piyasadaki en akıllı ve en ucuz cep telefonu modelleri)
Akıllı telefonunu değiştirmek isteyenler için... (Piyasadaki en akıllı ve en ucuz cep telefonu modelleri)