A24.com.tr » teknoloji » TD SYNNEX'in Teknolojinin Yönü 2023 yılı raporu yayımlandı

TD SYNNEX'in Teknolojinin Yönü 2023 yılı raporu yayımlandı

TD SYNNEX'in Teknolojinin Yönü 2023 yılı raporu yayımlandı

Teknoloji çözümleri içerisinde bu yıl en fazla güvenlik çözümleri satıldı.

TD SYNNEX'in “Teknolojinin Yönü 2023” ekosistem raporunda yer alan verilere göre bu yıl güvenlik iş ortaklarının en çok sattığı teknoloji (yüzde 59), en çok işe alım yaptıkları alan (yüzde 38) ve iki yıl içinde en çok önem verdikleri konu olarak ilk sıralarda yer aldı. Güvenlikten sonra bulut, hibrit bulut ve buluta geçiş çözümleri de 2023 yılında kanal iş ortaklarının portföylerine hâkim olan teknolojiler oldu.

BT ekosistemi için lider bir küresel distribütör ve çözüm toplayıcısı olan TD SYNNEX'in (NYSE: SNX) teknoloji iş ortağı ekosisteminin görünümünü, iş performansını, iş modellerini ve gelecek yıl ve sonrasına yönelik beklentilerini ortaya koyan “Teknolojinin Yönü 2023” ekosistem raporunda yer alan kanal iş ortağı anketine göre bu yıl güvenlik, iş ortaklarının en çok sattığı teknoloji (yüzde 59), en çok işe alım yaptıkları alan (yüzde 38) ve iki yıl içinde en çok önem verdikleri konu olarak ilk sıralarda yer aldı.
 
Güvenliğin yanı sıra bulut, hibrit bulut ve buluta geçiş çözümleri de 2023 yılında kanal iş ortaklarının portföylerine hâkim olan teknolojiler arasında yer aldı. Dijital dönüşüm, IoT ve hizmet olarak cihaz gibi hibrit bulut ve bulut destekli hizmetler, 2022 anketinde de katılımcıların en çok önem verdiği hizmetler olmuştu. 2023 yılında da bulutun önemi devam etti ve hibrit bulut, kanal iş ortaklarının şu anda en çok sattığı teknolojiler ve işe alım yaptıkları alanlar içerisinde ilk beş içerisinde yer aldı. Sadece bir yıl içinde AI/ML (yapay zekâ/makine öğrenimi) çözümleri sunan iş ortaklarının oranı ise 2022'de yüzde 4'ten 2023'te yüzde 29'a yükseldi. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 625 gibi şaşırtıcı bir artışa denk geliyor. AI/ML'ye yatırım yapma planları da katlanarak artıyor. 2022'de iş ortaklarının yüzde 14'ü 2025'e kadar AI/ML çözümleri sunmayı planlarken 2023'te bu oran yüzde 34'e çıktı.

Dünya genelinde 60'tan fazla ülkeden bayiler, sistem entegratörleri, hizmet sağlayıcıları ve yönetilen hizmet sağlayıcısını kapsayan 550 B2B kanal ortağının katılım gösterdiği anketin sonuçları kanal ortaklarının yüzde 77'sinin 2023'te gelir artışı kaydettiğini de ortaya kodu.
 
“İş ortaklarımız yenilikçi teknolojilerin rüzgârını arkalarına alarak büyüdüler”
Yayımladıkları rapor hakkında değerlendirmede bulunan TD SYNNEX Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, “2023 yılının tüm ekonomik belirsizliklerine ve zorluklarına rağmen, iş ortaklarımız hızla değişen teknoloji dünyasında ayakta kalmayı başardılar. Gelişmeleri takip etmenin de ötesinde, kendi alanlarında teknolojinin yönünü belirleyecek çığır açan yeni teknolojileri geliştirip, önceliklerini ve hizmetlerini yeniden şekillendirip değişen ekonomik, pazar ve sosyopolitik gelişmelere başarılı bir şekilde yanıt verdiler. İş ortaklarımızın geleceğe güvenle ve umutla bakması mutluluk verici ve onların işlerini geliştirmelerine destek olacak şekilde katma değerli distribütörlük hizmetleri vermek de bizim için bir gurur kaynağı. Nitekim dünya geneline yayılmış ekosistemimizin durumunu ortaya koyduğumuz Teknoloji Yönü raporumuzda da iş ortaklarımızın iş modellerinde esneklik gösterdiklerini, gelişmekte olan teknolojilere odaklandıklarını ve değişen müşteri taleplerine yanıt verdiklerini görüyoruz. Bu raporumuz kapsamında yaptığımız anket, mevcut durumu ortaya koyarken iş ortaklarımıza 2024 yılı ve sonrası için yönlerini belirlemelerine yardımcı olacak önemli bulgular da sunuyor.” dedi.
 
En fazla işe alım güvenlik alanında oldu
Bu yıl katılımcıların yüzde 24'ü veri analitiği ve yüzde 22'si yapay zekâ ve makine öğrenimi için işe alım yaptıklarını belirtti. Bu iki alan 2022'de ilk beşte yer almamıştı. 2022'de katılımcıların yüzde 15'i veri analitiği ve yalnızca yüzde 8'i yapay zekâ ve makine öğrenimi için işe alım yaptıklarını ifade etmişti. İş ortaklarının yapay zekâ ve makine öğrenimi alanlarının yanı sıra yetenekleri işe almak istedikleri tüm başlıca alanlar şu şekilde sıralandı: Güvenlik yüzde 38, ağ yüzde 27, veri analitiği yüzde 24, yapay zekâ ve makine öğrenimi yüzde 22, hibrit bulut yüzde 21, otomasyon yüzde 19, uygulamalar (şirket içi/XaaS) yüzde 16, hiper ölçekli altyapı yüzde 15, iş ve tahmine dayalı analitik yüzde 14 ve AR/VR/metaverse yüzde 14. İş ortaklarının en fazla yetenek açığı yaşadığı alanlar ise yüzde 38 ile yönetilen servisler, yüzde 37 ile iş danışmanlığı/profesyonel hizmetler ve yüzde 36 ile iş planlaması oldu.
 
Güvenlik önümüzdeki yıllar için de ilk sırada yer alıyor
Ankete göre yüksek büyüme oranına sahip teknolojiler gelecekte sunulması planlanan çözümler içerisinde en önemli teknolojiler oldu. Katılımcıların “24 ay içinde hangi teknoloji çözümlerini sunmayı planlıyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlar şu şekilde oldu: Güvenlik yüzde 46, ağ yüzde 45, veri analitiği yüzde 35, yapay zekâ ve makine öğrenimi yüzde 34, hibrit bulut yüzde 34, sunucular ve depolama yüzde 34, otomasyon yüzde 33. İş ortaklarının iki yıl içinde ortaya çıkabilecek zorluklar ile mücadele etmek için ihtiyaç duyacaklarını söyledikleri uzmanlık alanları ise şunlar oldu: Siber güvenlik yüzde 51, veri gizliliği ve koruması yüzde 41, finansal hizmetler yüzde 39, yönetim yüzde 33, eğitim yüzde 31, sağlık hizmetleri yüzde 28, fiziksel güvenlik yüzde 31 ve ÇSY (çevresel, sosyal, yönetişim) yüzde 37.

YORUMLAR
  Mustafa hakkında herşey
Mustafa hakkında herşey