A24.com.tr » yaşam » Tohum Otizm Vakfı'ndan, Depremden etkilenen otizmli çocuklar ve aileleri için destek

Tohum Otizm Vakfı'ndan, Depremden etkilenen otizmli çocuklar ve aileleri için destek

Tohum Otizm Vakfı'ndan, Depremden etkilenen otizmli çocuklar ve aileleri için destek

Tohum Otizm Vakfı, Depremden etkilenen otizmli çocuklar ve aileleri için çalışmalara devam ediyor.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük bir yıkıma sebep olan depremlerin ardından Tohum Otizm Vakfı; bölgedeki otizmli çocuklara ve ailelerine destek olmak için hızla harekete geçti. Depremden etkilenen otizmli çocukları ve aileleri yalnız bırakmamak için birçok çalışma yapan vakıf 2024 yılında da deprem bölgesinde otizmli çocukların nitelikli eğitime ulaşabilmeleri için çalışmalarını sürdürecek. 

2023 yılının Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli peş peşe meydana gelen depremler büyük bir yıkım ve can kaybına sebep olurken herkesi derin bir yasa boğdu. 11 ili ve milyonlarca insanı etkileyen büyük afetin ardından bölgedeki otizmli çocuklara ve ailelerine destek olmak için hemen yola koyulan Tohum Otizm Vakfı, geçen bir yıllık süreçte gerek sahada gerekse dijital ortamda gerçekleştirdiği çalışmalarla 1559'u otizmli çocuk, 2661'i aile bireyi, 108'i öğretmen olmak üzere toplam 37.611 kişiye ulaştı.  

Afetler otizm gibi özel gereksinime ihtiyaç duyan bireyler için çok daha zorlu 
Depremden 114 bin otizmli çocuğun etkilendiği tahmin ediliyor. Her otizmli çocuğun ortalama 4 kişilik bir ailenin üyesi olduğu düşünüldüğünde ise deprem bölgesinde otizmden etkilenen kişi sayısı yaklaşık 450 bine ulaşıyor. 

Afet gibi acil durumlarda özel gereksinimlere sahip çocuklar ve aileleri için çok daha zor olabileceği bilinci ile depremin ilk gününden itibaren harekete geçen vakıf, bölgedeki otizmli çocukların ailelerinden gelen talepleri karşılamak için açtığı dayanışma hattı üzerinden 450'nin üzerinde telefon görüşmesi yapan vakıf; bu gereksinimleri Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) işbirliği, yerel STK'lar ve bölgedeki gönüllüler aracılığı ile karşıladı. 

Arama kurtarma ekiplerine yönelik otizmli bir çocuğu nasıl tanıyabileceklerini ve otizmli çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini anlatan bilgilendirici bir kılavuz oluşturdu. Bu kılavuz ile 32.200 kişiye ulaşıldı. Tohum Otizm Vakfı'nın gerçekleştirdiği, afet ve acil durumlarda otizmli bireylere ve ailelerine nasıl yaklaşılması gerektiğini birebir uzmanların aktardığı webinarlardan ise yaklaşık 1.021 kişi faydalandı.

Otizmli çocukların tek çareleri olan eğitime ulaşmalarına yönelik projeler hayata geçirildi 
Otizmde erken, yoğun ve bilim temelli özel eğitimin önemini vurgulayan Tohum Otizm Vakfı, depremden etkilenen otizmli çocukların yeniden eğitime ulaşmaları için ilk olarak "Eğitim ve Teknoloji Desteği Projesi"ni hayata geçirdi. Projeyle depremden etkilenen 0-18 yaş aralığındaki otizmli çocuklara yaşlarına uygun eğitim materyali, eğitici oyuncaklar ile tablet ve kulaklık gibi teknolojik ürünlerden oluşan kitler hazırladı. Vakıf proje kapsamında; 6 şehir, 20 ilçe ve 45 köye giderek 971 Eğitici Oyuncak Kiti ve 853 Teknolojik Eğitim Kiti olmak üzere Toplam 1.824 kiti otizmli çocuklara ulaştırdı. 

Konteyner özel eğitim sınıfları ile depremden etkilenen otizmli çocukların eğitimlerine devam edebilmesini hedeflendi 
Konteyner kentlerde yaşamın başlaması ile birlikte Vakıf, Malatya'da Sağlık Bakanlığı ve Malatya Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile Tohum Otizm Vakfı Destek Eğitim Konteyneri için harekete geçti. Bu proje sayesinde 29 otizmli çocuk ve genç 281 saat özel eğitime ulaştı.  

Vakıf; Koç Holding'in Hatay ve Adıyaman'da hayata geçirdiği Umut Konteynır Kent içindeki okullarda otizmli öğrenciler için toplam 4 özel eğitim konteyner sınıfı destekçilerinin katkıları ile oluşturdu. Bu sınıflar aracılığı ile 16 otizmli öğrenci, 32 anne-baba ve 8 öğretmene ulaşmayı hedefliyor.  

Bu bir yıllık süreçte Adana, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Mersin'de bulunan Milli Eğitim'e bağlı devlet okullarında toplam 10 özel eğitim sınıfına eğitim materyali ve eğitim desteği sağlayan Tohum Otizm Vakfı, 2024 yılında Şubat ayı içinde Adıyaman ve Hatay'da gerçekleştireceği sınıf donanım projeleriyle bölgenin yeniden kalkınması ve otizmli çocukların ve ailelerinin nitelikli eğitime ulaşmaları için çalışmalarına devam edecek. 

Tohum Otizm Vakfı Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, depremin birinci yıldönümünde;  
‘‘6 Şubat Depremlerinin birinci yılına geldiğimiz bu günlerde, yaşanan acıları unutmadık, herkes gibi bizler de kayıpların acısını hâlâ yüreğimizde taşıyoruz. İlk günden bu yana Yönetim Kurulumuz liderliğinde ve Vakıf Sosyal Komitemizin etkin katılımı ile 11 ildeki otizmli çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Depremlerden etkilenen şehirlerde hayatların yeniden kurulması, bir diğer deyişle normale dönmesi uzun yıllar sürecek. Otizmin tek çaresi olan eğitimden her çocuğun eşit yararlanabilmesi için otizmli çocukları ve ailelerini desteklemeye, onların yanında olmaya devam edeceğiz.  

Tüm bu faaliyetlerimizi bireysel, kurumsal destekçilerimizin bağışları ile sürdürüyoruz. Çalışmalarımıza katkı sağlayan tüm destekçilerimize, alanda işbirliği yaptığımız kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz.'' diye belirtti. 

YORUMLAR
  Beşiktaş’taki patlamada olay yerinden ilk görüntüler
Beşiktaş’taki patlamada olay yerinden ilk görüntüler