Trafik müfettişi başvuru | Fahri trafik müfettişi maaşı
Saat: 10:35

Trafiğin denetlenmesine katkı sağlayan fahri trafik müfettişliği iş arayan kişilerce merak ediliyor. Peki fahri trafik müfettişi nasıl olunur, maaşı ne kadar, nasıl başvuru yapılır? İşte ayrıntılar...
Son dönemde yönetmelik değişikliğiyle gündeme gelen fahri trafik müfettişliğinin ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki fahri trafik müfettişi nedir, ne iş yapar? Fahri trafik müfettişi maaşı ne kadar? İşte merak edilen soruların yanıtı...
İçişleri Bakanlığı Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeye göre başvuruda istenen belgelerde bazı değişiklikler yapılırken mevcutta Fahri Trafik Müfettişi olanların bir yıl süreyle trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlememeleri halinde görevleri Emniyet Genel Müdürünün teklifi üzerine İçişleri Bakanının onayı ile sonlandırılabilecek.
İşte Resmi Gazete'de yer alan karar:
İçişleri Bakanlığından:
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 1/5/1997 tarihli ve 22976 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 6 – Bu Yönetmelikteki şartları haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanlar;
a) T.C. Kimlik numarasını,
b) Adres bilgilerini,
c) Sabıka kaydı olmadığı beyanını,
ç) Sürücü belgesi bilgilerini,
d) Öğrenim durumu bilgilerini
içeren ve fotoğrafının yer aldığı yazılı veya il valiliğince kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen form (Ek-4) ile ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat ederler.
Verilen bilgilerin ilgili kurum ve kuruluşlardan güvenli elektronik sistem üzerinden doğrulamasının yapılamadığı durumlarda başvuru sahibinden ilgili belge talep edilebilir."
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Bir yıl süreyle trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlemeyen müfettişlerin görevleri Emniyet Genel Müdürünün teklifi üzerine İçişleri Bakanının onayı ile sonlandırılabilir."
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğe ekte yer alan Ek-4 eklenmiştir.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NEDİR?
Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere yardımcı olmak üzere görev yapan kişilerdir.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİ VATANDAŞA CEZA YAZABİLİR Mİ?
Bu konu Anayasa Mahkemesinde tartışıldı ve Anayasa Mahkemesinin 2013/43 Esas Sayılı kararında karara bağlandı. Buna göre Fahri Trafik Müfettişlerinin vatandaşa ceza yazması idare hukuka uygundur. İlgilenenler için Anayasa Mahkemesi kararı yazının bitiminde paylaşılmıştır.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ MAAŞI
Cevabımız 0 TL dir. Karayolları Trafik Kanununa göre bu hizmet fahri ve ücretsizdir.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ ŞARTLARI
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
-En az kırk yaşında olmak,
-En az yüksekokul mezunu olmak,
-En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,
-Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,
-Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,
-Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,
-Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NASIL OLUNUR?
Müfettişliğe istekli olanlar, iki adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat ederler.
Başvurular Genellikle İl Emniyet Müdürlükleri Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine yapılmaktadır.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİ KEYFİ CEZA YAZABİLİRLER Mİ?
Fahri Trafik müfettişleri araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamazlar.
Yine görevlerini yaparken adil ve tarafsız olmak zorundadırlar. Fahri trafik Müfettişleri keyfi ceza yazamazlar. Bu konu Karayolları Trafik Kanunda Açık olarak suç olarak belirtilmiştir. Kanunun ek 6. Maddesine göre: “Görevini kötüye kullandığı tespit edilen fahri trafik müfettişleri iki aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar. Yargılamaları tabi oldukları esaslara göre yapılır. Ayrıca belgeleri iptal edilir.” Denilmektedir.