TÜBİSAD dijital kapsayıcılık ve güçlendirme çalışmalarına devam ediyor
Saat: 17:59
Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023‘te yaşanan yıkıcı depremlerin ardından “iyilik bulaşıcıdır” motivasyonuyla hayata geçirdiği Teknolojik Eğitim Konteyneri/Sınıfı projesi sürüyor
Dernek olarak bölgede dijital kapsayıcılık, nitelikli eğitim ve fırsat eşitliğini sağlamak üzere harekete geçtiklerini söyleyen TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, bundan sonraki süreçte de çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından üyelerinin ve ekosisteminde yer alan paydaşlarının katkılarıyla başlattığı Teknolojik Eğitim Konteynerleri (TEK) / Teknolojik Eğitim Sınıfları (TES) projesi kapsamında Aralık 2024 itibarıyla 14'ü Hatay, 4'ü Kahramanmaraş, 4'ü Gaziantep, 1'i Adıyaman, 1'i Kilis, 1'i Erzincan ve 1'i Osmaniye'de olmak üzere 26 TEK/TES faaliyete başladı.
Deprem felaketinin ardından “İyilik Bulaşıcıdır!” motivasyonuyla üyelerinin desteğiyle hızla harekete geçerek bu projeyi başlattıklarını belirten TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, “İki yıl önce ne yazık ki ülke tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Bir daha böyle bir acı yaşamamak en büyük dileğimiz. 2023 yılında yaşanan depremlerin ardından dernek olarak bölgede dijital kapsayıcılık, nitelikli eğitim ve fırsat eşitliğini sağlamak üzere harekete geçtik. Bugüne kadar yedi ilde 26 TEK/TES kurduk. Bundan sonraki süreçte de Türkiye genelinde teknolojiye erişimde dezavantajlı bölge ve bireyler için fırsat eşitliği sağlamaya, bilişim sektörünün ortak sesi olarak eğitim altyapı projelerimizle sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ve ülkemizin kalkınmasına hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
Türkiye'nin geleceği teknolojiyle güçleniyor
Her biri ortalama 20 öğrenci kapasitesine sahip teknolojiyle donatılmış mobil veya sabit konumlandırılan TEK ve TES'ler, öğrencilerin teknoloji eğitimlerinin yanı sıra farklı yaş gruplarına çeşitli bilişim, sosyal ve kültürel aktiviteleri, meslek edindirme kursları ve psikolojik destek sunarak “Dönüşümlü Eğitim Merkezi” olarak da kullanılıyor. TEK ve TES'ler teknoloji erişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere masa, sandalye, dolap, yangın söndürme tüpü, dizüstü bilgisayar, klima, jeneratör, 3D yazıcı, projektör ve internet bağlantısı için erişim noktası bulunduruyor. İlave eğitimlerle desteklenen öğrenciler için robotik kodlama ve oyun tasarımı eğitimleri veriliyor.
150 çocuğa robotik kodlama, 50 çocuğa oyun tasarımı eğitimi
Proje kapsamında, 2023 yılında Hatay'da bulunan bir ortaokul ve bir lisede toplam 50 öğrenciye 112 saat boyunca oyun tasarımı eğitimi verildi. Ayrıca 150 çocuğun robotik kodlama eğitimi alabilmesi amacıyla Riders platformuna erişim sağlandı. Bilişim sektöründe çalışan profesyonellerin ve TÜBİSAD üyelerinin kendi ekipleriyle uzmanlık alanlarına uygun gönüllü mentorluk çalışmaları yürütüldü. TEK/TES projesi, afet bölgesine sağladığı katkıyla 2023 Stevie Ödülleri'nde "Organization of the Year – Non-Profit or Government Organizations – Small" kategorisinde "TEK: Action for ICT Educational and Labor Force Demands in Disaster Areas" proje adıyla Bronz ödüle layık görüldü.
Proje, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 4-Nitelikli Eğitim, 8-İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme, 9-Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, 10-Eşitsizliklerin azaltılması ve 17-Amaçlar için Ortaklıklar maddelerine doğrudan uyumlu olarak toplumsal kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlıyor.